трагом трача

Јога је анти-хришћанска филозофија!

4957

Новак Ђоковић свакодневно упражњава јогу, што можете чути и од њега у видео-прилогу на крају текста. Свакако да ће његовим путем кренути и многи млади у Србији и региону, јер им је он узор. Шта је, у ствари, јога?

За многе људе на западу, међу које спадамо и ми на овим просторима, јога је ништа више до физичко вежбање тела. Ипак, филозофија која стоји иза јоге је много више од обичног разгибавања тела.

Реч јога (yоgа) значи “сједињење, заједница“, а циљ је сједињење човековог пролазног бића са бесконачним Брахман – ом, што је хиндуистички концепт бога. У хиндуизму бог није стварно биће, није Личност као у хришћанству, већ је безлична духовна супстанца, која је једно са природом и космосом.

Овакав поглед на Бога се зове “пантеизам“. То је веровање да је све бог и да се реалност састоји једино од природе и космоса. Пошто је све бог, јога филозофија не прави разлику између бога и човека.

Хата јога је врста јоге која се фокусира на тело практиканта, заузимањем посбних положаја, “асана“, вежби дисања и вежби концентрације или медитације. Циљ је достићи просветљење. Јога веровање поистовећује бога и човека, они су једно, тако да је јога мало више од само-обожавања, прикривено високом духовношћу.

Јога је сама срж хиндуизма, што значи да није само безазлена рекреација, већ је основа једног многобожачког религиозног система. На западу се највише користи хата – јога, јер подсећа на фискултуру. Ипак, сви телесни положаји, “асане“, посвећени су неком од хиндуистичких божанстава.

Питање је да ли је могуће за хришћанина да изолује физички аспект јоге и бави се њом као обичном телесном вежбом, рекреацијом, без прихватања духовности и филозофије која стоји иза свега?

На основу наредних реченица одлучите сами.

-Јога практиканта учи да се фокусира на себе, уместо на јединог истинитог Бога.

-Јога охрабрује практиканта да тражи одговоре на компликоване животне ситуације унутар сопствене свести, уместо унутар Речи Божије, истражујући Његову вољу и планове.

-Јога оставља практиканта потпуно духовно отвореним за преваре Божијих и човекових непријатеља – нечистих  сила, које и траже наивне жртве да их одврате од Бога и изгубе се.

-Шта год да радимо, требало би да радимо због Божије славе („све на славу Божију чините“ 2. посланица Коринћанима 10, 31) Јога учи да славу упућујемо самима себи и сумњивим “боговима“.

Одлучите сами у ком правцу желите да иде ваш живот и ваша душа.

14