ЧАРОБНИ НАПИТАК СА ПЛАНИНЕ КАВКЕ

Кефир – за добар осјећај здравља

467

Кефир потиче са планине Кавка, на којој су пастири први открили његова благотворна својства. Вјерује се да име потиче од турске ријечи ,,кеиф“, што значи добар осјећај. У народу су се ,,одомаћила“ разна имена за кефир, попут ,,тибетанска гљива“, ,,зрна пророка Мухамеда“, ,,јогурт гљива“, итд.

Ова гљива се вјековима користи у азијској и европској народној медицини због благотворног утицаја на здравље. Кефир је жива култура, комплекс симбиозе више од 30 структура микрофлоре у млијеку, налик карфиолу. У њему се млијеко ферментира, стварајући нова зрна. И тако у недоглед.

Иако је по укусу и изгледу сличан јогурту, кефир је много здравији и јачи пробиотик, са изванредним својствима на дигестивни тракт. Поред корисних бактерија и квасца, кефир садржи многе витамине, минерале, амино-киселине и ензиме. Он је права ризница калцијума, фосфора, магнезијума, витамина Б2, Б12, К, А и Д. Богат је триптофаном, једном од основних амино-киселина, познатом по опуштајућем дејству на нервни систем.

Обиље важних минерала калцијума и магнезијума у њему омогућава умирујуће дејство на живце. Богат је и протеинима. Уз све то, има врло малу калоријску вриједност, тако да је добар избор уколико желите да изгубите вишак килограма.

Одличан је у борби против холестерола и високог крвног притиска, дјелотворно утиче на јачање имунитета, пробаву, алергије, астму, густину костију, кандиду и врши детоксикацију организма. У неким културама се вјерује да кефир подмлађује организам.

Постоје двије врсте кефира: кефир на бази млијека и кефир на бази воде. Овај други је одлична алтернатива за све оне који не воле или су осјетљиви на млијечне производе. Одличан је и у комбинацији са природним воћном соковима.