скидање прашине

МАРШ НА ДРИНУ: Амерички препјев из 1964. у извођењу чувене Пети Пејџ!

5696

„Марш на Дрину“ су обрадили британски The Shadonjs, белгијски The Jokers, шведски The Spotnicks, италијанка Франка Сицилијано, јужноафрички органиста Чери Вајнер… Амерички препјев под називом „Little Soldier Boy“ снимила је Пети Пејџ, најпопуларнија пјевачица 50-их година у САД (послушајте га са линка на крају текста!)

Чувену корачницу „Марш на Дрину“ компоновао је Станислав Бинички 1914. године у Крагујевцу. Он је био син Хрвата и Њемице. Отац Станислава Биничког, Стеван рођен је у Лици и поријеклом је био Хрват. У Србију је дошао 1868. године, а из брака са Маријом, поријеклом Њемицом, 1872. у селу Јасика крај Крушевца родио се Станислав.

Станислав Бинички водио је оркестар Краљеве гарде и војни оркестар, а компоновао је „Марш на Дрину“ на почетку Првог свјетског рата. Композиција је посвећена првој побједи српске војске на Церу 1914. године и команданту Миливоју Стојановићу Брки, који је предводио чувени Гвоздени пук.

Осим што је компоновао марш „На Дрину“ Бинички је био и зачетник савремене српске музике – написао је прву српску оперу „На уранку“.

Од краја Другог свјетског рата до 1964. у Југославији је „Марш на Дрину“ био прећутно забрањен као декадентан и националистички, а за јавно извођење ове пјесме ишло се на робију. До преокрета долази када је пјесма постала хит на Западу и то захваљујући Иву Андрићу који је примио Нобелову награду управо уз звуке „Марша на Дрину“. Писац је стару, предратну плочу понио са собом у Шведску и инсистирао да му награда за роман „На Дрини ћуприја“ буде уручена уз ову пјесму.

„Марш на Дрину“ су, између осталих, обрадили британски The Shadonjs, belgijski The Jokers, švedski The Spotnicks, холандски хармоникашки дуо Де Кермисклантен, италијанка Франка Сицилијано, јужноафрички органиста Чери Вајнер, амерички гитариста Чет Аткинс… Од домаћих извођача, своје верзије касније су снимили Точак, Џони Штућић, Лајбах…

Амерички препјев под називом „Little Soldier Boy“ снимила је 1964. године Пети Пејџ, најпопуларнија пјевачица 50-их година у САД. У њеној верзији пјесме „Дрина“ је име за  играчку – дрвену фигурицу војника. У рефрену иду стихови: „Music, music, swinging and dancing, hopping to the polka band. Hoopla, hoopla, happy is the bride, when everybody takes her by her hand…“

У јулу 1964, на педесету годишњицу Великог рата, филмски спектакл Жике Митровића „Марш на Дрину“ вратио је у Југославији на велика врата ову композицију. Мелодија старог марша је 17. јула 1964. загрмила у арени у Пули, а филм је добио награду публике на филмском фестивалу у овом граду.

„Марш на Дрину“ тек 1964. године добија и текст – написао га је новинар и публициста Милоје Поповић Каваја. Он каже да је својим стиховима желио да „симболизује одбрамбену жељу српског народа,“

Омиљена композиција Бранка Ћопића била је „Марш на Дрину“. „Ја не знам да ли има нека пјесма која ме може тако узбудити као она мелодија ‘Марша на Дрину’, јер све ми се чини да чујем топот оне српске коњице која напредује према Дрини, да чујем онај звук кад се ваде сабље“, говорио је Ћопић.