НАРОДНИ ЛИЈЕК ЗА УРИНАРНЕ ИНФЕКЦИЈЕ

Брусница гони бактерије

1048

Ново истраживање потврђује да сок од бруснице и други производи од бруснице могу да спријече инфекције уринарног тракта.

Одавно је познато да се брусница користи као народни лијек против инфекција уринарног тракта. Према статистичким подацима наведеним у новом истраживању, наводи се да се сваке године у Сједињеним Државама више од седам милиона особа јави љекатима и 100.000 њих се хоспитализује због уринарних инфекција.

Ове инфекције најчешће изазивају бактерије које улазе у бешику или бубреге преко уретре, односно цијеви која спроводи урин од бешике. Инфекције уринарног тракта чешће се дешавају женама него мушкарцима.

У симптоме уринарне инфекције спадају: бол или пецкање током мокрења, често мокрење, осјетљив стомак, непријатан мирис урина, грозница и дрхтавица, мучнина и повраћање.

За потребе истраживања, научници су процјењивали дјелотворност бруснице у спрјечавању уринарсних инфекција на основу прикупљених података 13 различитих истраживања која су обухватила више од 1.600 особа.

Резултати су показали да се уринарне инфекције 38 одсто рјеђе јављају код особа које користе производе од бруснице у односу на оне који то не раде. Утврђено је да су производи од брунице ефикаснији  у спрјечавању инфекција код одређених групација људи.

,,Производи који садрже брусницу имају тенденцију да буду ефикаснији код жена којима се често јавља инфекција бешике, код дјеце, као и код особа које узимају сок од бруснице више од два пута дневно“ закључују истаживачи.