ЦРКВЕНИ ПРАЗНИЦИ

Чудесан број цркава св. Николе у Црној Гори!

2525
Митрополит Амфилохије служиће сјутра Свету архијерејску литургију у манастиру Врањина на Скадарском језеру, са почетком у 9. часова

Вјеровали или не, у Црној Гори постоји тачно сто црква посвећених св. Николи Чудотворцу. У већини њих сјутра ће се служити литургија поводом љетњег Никољдана, а посебно свечано ће бити у Врањини, Котору и Паштровићима

 Пише: Донко Ракочевић

Српска православна црква и њени вјерници сјутра славе празник посвећен преносу моштију Светог оца Николаја Мирликијског Чудотворца. Овај празник спомен је на догађај када су мошти Светог Николе пренијете из града Мире у град Бари, гдје и данас почивају.

Иако календарски не припада љету, због најчешће лијепог времена када „пада“ данашњи празник, у народу се назива и љетњи Свети Никола. Сви они који славе Никољадан, пренос моштију обиљежавају као преславу.

Током владавине царева Диоклецијана и Максимилијана, у вријеме гоњења и мучења хришћана, био је затворен у тамницу, али ни ту није престајао да проповиједа и шири хришћанство.

Присуствовао је Првом васељенском сабору у Никеји, али због тога што је ударио александријског свештеника Арија, оптуженог за јерес, удаљен је са сабора.

Године 1087, посмртни остаци Светог Николе пренијети су у тада православни Бари, који се налази у јужној Италији, у цркву Светог Јована Претече. И данас мошти светог Николе почивају у Барију, сада у истоименој цркви Светог Николе, коју су у његову славу подигли грађани, вјерујући и поштујући овог чудотворца и исцелитеља.

Према предању, сматра да је свети Никола повратио вид Стефану Дечанском, па је овај српски краљ окитио сребром храм у Барију и слао богате прилоге за његово опремање, као и икону Св. Николе коју грађани носе кроз град на Никољдан.

Током вјекова, Свети Никола је постао један од најомиљенијих светаца, коме је посвећено  више од 600 цркава под јурисдикцијом Српске православне цркве, од којих тачно 100 у Црној Гори: Мишке, Трешњево, Вукодо, Трњине, Граб, Ржани до, Дуги до, Копито, Милијевићи, Драгоми до, Ријека Црнојевића, Дујева, Јанковићи, Рваши, Друшићи, Превлака, Вигњевићи, Богути, Прекорница, Доња села, Доња Дубова, Зачир, Шишовићи, Шешљари, Горњи цеклин, Доњи Улићи, Угње, Бјелоши, Доњи Кооти, Парци, Буроњи, Релези, Прогоновићи, Лекићи, Горњи Кокоти, Орја Лука, Јеленак, Милојевићи, Дреновштица, Баљиновац, Безјово, Сеоштица, Лијешта, Шобајићи, Горњи Медун, Момач, Пелев бријег, Голубовци, Матагужи, Бандићке ливаде, Доњи Загарч, Грабље (Ровци), Подврх (код Бијелог Поља), Матешево, Стари град Котор, Прчањ, Главати, Врановићи, Љешевићи, Бигово, Кримовице, Братешићи, Пелиново, Радованићи, Подострог, Топла, Камено, Репаји, Баошићи, Жлијеби, Леденица, Горњи Ораховац, Челуга (Стари Бар), Микулићи, Добре воде, Дабезићи, Дријенак, Улциња, Брчели, Овточићи, Утрг, Буковик, Глухи до, Папратнице, Бољевићи, Годиње, Лимљани, Сеоци, Морача, Свети Стефан, Војнић (Паштровићи), Ђенами, Чучуци, Катуни, Петровац, Врањина, Обод, манастир Орахово.

 Епископ јужно-централноамерички г. Кирило служиће сјутра  литургију у манастиру Градиште у Паштровићима, са почетком у 9 часова

Српска православна општина которска и СПД „Јединство“ ће сјутра прославити храмовску славу цркве Светог Николе. Света литургија почеће у 10. часова. а у 11,15 часова СПД „Јединство“ ће са Црквеним пјевачким друштвом „Његош“ са Цетиња приредити свечани концерт