духовне лекције

ПОМЈЕРИТЕ ГРАНИЦЕ: Препреке су само у вашој глави!

4801
Роџер Банистер

Више ни наука не поставља питање утичу ли наша увјерења на наша тијела и наше животе. Границе, једноставно, не постоје, имамо их само у својој глави. Најбоље то показује примјер енглеског атлетичара Роџера Банистера

Пише: Донко  Ракочевић

26. јула 1852, Чарлс Вестхол поставио је у Лондону модерни репер за трку од једне миље (1600 метара). Његово вријеме износило је: четири минута и 28 секунди. Иако је Вестхолов рекорд био оборен бар 31 пут крајем 19. и почетком 20. вијека, сви ти рекорди и даље су били изнад четири минута и чинило се да човјек није у стању да истрчи једну миљу испод четири минута.

А онда 6. маја 1954. године, британски тркач Роџер Банистер пробио је недостижну препреку од четири минута. На стази у Оксфорду, претрчао је једну миљу за три минута и 59 секунди и четири десетинке.

Иако су биле потребне 102 године да се пробије репер од четири минута за једну миљу, мање од осам недеља касније – пробијен је поново. То је урадио Џон Ленди из Аустралије, који је постигао вријеме од три минута, 57 секунди и девет десетинки.

Од подвига Роџера Банистера 1954. године, до данас, рекорд за једну миљу оборен је још 18 пута. Актуелни рекорд држи Мароканац Хишам Ел Геруж који је 1999. године на Олимпијском стадиону у Риму истрчао једну миљу за три минута, 43 секунде и 13 десетинки.

За оне који су били убијеђени да човјек не може да истрчи миљу за мање од четири минута, Банистерово обарање рекорда представљало је чудо! Иако је цијели атлетски свијет мислио да је то немогуће, Банистер је за себе промијенио то свеопште увјерење и дао примјер за угледање и онима после њега.

Др Денис Габор, добитник Нобелове награде за 1971. годину, сматрао је да функционисање људског мозга, који се помоћу холографског модела налази у интеракцији са Универзумом, дозвољава дешавање искустава која надилазе простор и вријеме – ЧУДА!

У контексту тог холографског модела, све ствари постају могуће! Дакле, више ни наука не поставља питање утичу ли наша увјерења на наша тијела и наше животе. Границе, једноставно, не постоје, имамо их само у својој глави.