вјеровали или не

Умјесто жртвама, Подгорица подигла споменик џелатима!

9413

У Толошкој шуми, тик поред хрватске амбасаде, налази се монументални споменик савезничким пилотима који су, између осталог, у Другом свјетском рату, Подгорицу буквално сравнили са земљом и убили њеног сваког шестог становника.

Пише: Љубиша Морачанин

Како што смо већ писали, Подгорица (тада варош са 16.000 становника) је тешко страдала у Другом свјетском рату од бомби које су испуштали савезнички авиони – најмање 2000 људи је изгубило живот, а још толико је имало озбиљне повреде, све зграде у ширем дијелу центра (Миркова варош) биле су уништене, што можете видјети и на фотографијама. Тим жртвама главни град Црне Горе се није одужио,  иако је то највеће страдање овог града у његовој историји. Једино је једна пронађена бомба закачена на три шипке, у дворишту зграде бивше СДК, да свједочи о бомбардовању 1944. године. С друге стране, градски оци одужили својим крвницима…

Подгорица, 5. мај 1944., снимак из Војног музеја у Лондону

Прије осам година, у Толошкој шуми, тик поред хрватске амбасаде (!), подигнут је монументалан споменик савезничким пилотима, иако није познато да је иједан страдао на територији Подгорице. Јер, није било никакве противавионске одбране. Било је Њемаца у граду, и то скроз на периферији, на Ћемовском пољу, али они нијесу претрпјели практично никакве губитке, јер су се „савезници“ устремили на центар града, чак су из авионских митраљеза гађали жене и дјецу који су бјежали низ Морачу да се скрију у пећине.

На натпису на споменику стоји „Посадама савезничких авиона палим за слободу 1939-1945“. Споменик је у бијелом камену, на лијепом мјесту, на ободу борове шуме, са клупама около – ваљда да Подгоричани долазе ту на ходочашће и захваљују онима који су убијали њихове претке. Са једне стране постамента је горе цитирани натпис, са опречне – плоче са британском, америчком и црногорском заставом, испод фигуре која личи на птицу пресјечену у њеном подножју. Подгоричкој општини су за овај споменик средства донирали америчка и енглеска амбасада, а у присуству њихових екселенција, открио га је, 2012. године, тадашњи градоначелник Миомир Мугоша.

Комплетан градски дио Подгорице је био уништен

Недуго након постављања споменика у Толошкој шуми, Друштво за заштиту Подгорице, иза којег стоје навијачи Будућности – „Варвари“, излијепило је споменик плакатима којима су упозорили да се не смију заборавити жртве Подгорице током савезничког бомбардовања.

Приликом гостовања енглеске репрезентације, прије неку годину, група енглеских навијача, и са трибина, и улицама којима су се кретали, бацала је балоне у облику борбених авиона, алудирајући на бомбардовање Подгорице у Другом свјетском рату, али Подгоричани нијесу схватали о чему је ријеч.

Ето, и енглески навијачи знају за злочин који је направила њихова земља, а у Подгорици славе своје убице, и налогодавце – Јосип Броз који је предложио савезницима да бомбардују овај град, после консултација са Пеком Дапчевићем и Митром Бакићем (о чему смо објавили доказе), толико је овдје слављен да је град преименован у Титоград, а недавно му је подигнут и споменик.

Са једног од дочека Јосипа Броза у тадашњем Титограду