скидање прашине

Тесла писао за ,,Седмицу“!

3352

,,Седмица“ је била књижевни, научни и забавни додатак ,,Србском дневнику“ који је у Новом Саду излазио од 1852. до 1864. године, у издању Матице Српске. Овај лист покренуо је и издавао Данило Медаковић у сарадњи са најбољим српским писцима. Међу њима је био и отац Николе Тесле – Милутин Тесла

Када је лист ,,Јужна пчела“ насилно угушен, Данило Медаковић је остао без посла у својој штампарији и поднио захтјев новом гувернеру Јохану Коронинију да издаје политички лист под именом ,,Србски дневник“. Уплатио је кауцију од 2.500 форинти и добио дозволу: 1852. изашао је први број, а убрзо и књижевни додатак ,,Седмица“, за коју је речено да је „дала крила србској белетристици“.

Као тумач српске национално-политичке мисли, ,,Србски дневник“ са ,,Седмицом“ постао је најзначајнији и најчитанији лист тога доба и стекао велику популарност у народу, а власти су га због смјелог писања у корист српских интереса плијениле и забрањивале.

Заморен од непрестане борбе, Медаковић се после седам година повукао, уредништво препустио, 1859., Јовану Ђорђевићу (аутор текста химне ,,Боже правде“), а штампарију продао епископу Платону Атанацковићу.

С обзиром да је ,,Србски дневник“ са ,,Седмицом“ постао ,,правим органом српскога народа, народним средиштем за политички и књижевни рад“, већина српских интелектуалаца слали су управо овом листу дописе, чланке и прилоге. Међу њима је био и отац Николе Тесле – Милутин Тесла.

,,Одсад, Милутин Тесла неће више бити најобичнији дописник који новинама јавља куриозитете из свога краја, него постаје јавни радник који покушава да реформише живот у пространој горњо-карловачкој епархији. Одсад, он ће да говори као добар и просвећен Србин и као добар отац који жели да да дјецу своју на воспитаније“ (Број 20. године 1857.)

Док је за ,,Србски дневник“ слао дописе о проблемима српског народа, о образовању, свештенству, временским, непогодама, болестима, итд., за ,,Седмицу“ је Милутин Тесла писао поезију, а претпоставља се да је писао и прозу и филозофске текстове најчешће потписан псеудонимом.