мушко-женски односи

Зашто жене све мање уживају у браку?

1980

Пише: Катарина Ђорђевић

Без обзира на то што је Лав Толстој писао да све срећне породице личе једна на другу, а да је свака несрећна на свој начин, резултати савремених психолошких истраживања говоре да у истом браку један супружник може да буде срећан, а други – несрећан. Поједностављено речено: није им у истој мери добро или лоше, због чега и сами стручњаци постављају питање да ли супружници живе у истом браку.

За одговорима на ова питања трагала је и др Јелена Шакотић Курбалија, ванредни професор на Одсеку за психологију Филозофског факултета у Новом Саду, а резултати њеног истраживања говоре да су наше жене много мање задовољне браком него њихови мужеви.

Студија која је спроведена на узорку од 2.306 жена узраста од 19 до 76 година и на узорку од 498 парова који су у браку провели између шест месеци и 57 година, показала је да се жене чешће жале на проблеме у браку и уочавају много више брачних проблема, док мушкарци многе од тих проблема не уочавају или их сматрају неважним. Оно што је заједничко особама оба пола јесте чињеница да је незадовољство браком најважнији узрочник развода.

– Иако нам бајке, које се обично завршавају реченицом „венчали су се и били срећни до краја живота”, говоре да је брак са „правом особом” синоним за срећу и благостање, у реалности је венчање само чин којим започиње брачни однос, који је испуњен свакодневним стресним утицајима. Ниједан брак не може бити без конфликата, породичних проблема, неизвесности, личних фрустрација и свих других неугодних осећања. Ни најфункционалнији бракови нису ослобођени стреса, брачних и родитељских конфликата, а степен брачне функционалности мери се успешношћу брачних партнера да превазилазе постојеће кризе, односно да се и појединачно и као пар развијају. Због тога је добар брак, најједноставније речено, онај однос у коме се оба партнера осећају добро – истиче др Јелена Шакотић Курбалија.

Који животни догађаји највише утичу на доживљај смањења квалитета брачног односа? Истраживања показују да су за жене то првенствено негативни догађаји у оквиру брака и породице, док код мушкараца највише утичу негативни догађаји на послу и финансијски проблеми. Занимљивост везана за лепши пол гласи да жене физиолошки знатно снажније од мушкараца реагују на све промене у брачном односу које би могле да наруше његов квалитет.

– Истраживања брачних односа у нашој средини показала су да мушкарцима, приликом разматрања развода, поред процене задовољства, знатно доприноси и њихова процена (не)слагања са супругом у вези са питањима која су важна за свакодневно функционисање. То су пре свега вођење финансија, однос према кућним обавезама, однос према религији, рекреацији, однос према пријатељима, родитељима и рођацима, животној филозофији, доношењу одлука… Жене на размишљање о разводу мотивише неусаглашеност у сексуалним односима и испољавању емоција – објашњава др Шакотић Курбалија, која је и ауторка монографије „Брачни односи у Србији: повезаност квалитета, потенцијала за развод и спремности за тражење психолошке помоћи”.

А на питање да ли су деца везивно ткиво брака она одговара:

– Наше истраживање показало је да деца учвршћују брак, односно повећавају стабилност брачне заједнице, али снижавају њен квалитет. Наиме, након доласка детета на свет мења се квалитет емоционално-сексуалног односа међу супружницима и осећај блискости. Пораст броја деце у породици доводи до тога да жена мање размишља о разводу, иако је све незадовољнија браком, а како године пролазе, бракови су све стабилнији, али – мање квалитетни. Студије показују да су жене које живе у браку без деце задовољније браком, али и спремније да се разведу ако кола брачне слоге крену низбрдо. Жене које живе у браку са децом у просеку су мање задовољне брачним односом, али и мање спремне да се разведу – истиче овај психолог.

Истраживања говоре да број деце у породици смањује вероватноћу да дође до развода брака, али и показују да су најнестабилнији они бракови у којима је дете рођено пре склапања брака, односно бракови којима је „кумовала” трудноћа. Важи и обрнуто – најстабилнији су они бракови у којима је дете зачето тек након уласка у брак.

Извор: Политика