на лицу мјеста

  „СВЕЋА ЗА СЛОБОДУ“: Вучић је саучесник прогона Срба у ЦГ!

  2572

  Под називом „Свећа за слободу“, у Београду је одржан протестни скуп Срба против режима Мила Ђукановића због прогона вјерника и свештенства у Црној Гори.  На скупу испред цркве светог Марка су говорили Дејан Мировић, Ђорђе Вукадиновић и студенти организатори. Они су шетњу завршили испред Председништва Србије гдје су одржали говор народни посланик проф др Миладин Шеварлић и Младен Обрадовић. У маси народа испред цркве био је и отац Новака Ђоковића, Срђан, као и историчар Чедомир Антић.

  Сви говорници су нагласили да је режим Мила Ђукановића повезан за режимом Александра Вучића и због тога су осудили Предсједника и Владу Србије јер ништа не чине по питању права Срба и Српске православне цркве у Црној Гори.

  -Колико осуђујемо криминални режим Мила Ђукановића, толико осуђујемо срамно саучесништво српског режима у ономе што се дешава у Црној Гори. Александар Вучић се према прогону српског народа и српског свештенства у Црној Гори односи као да се то дешава неком племену у Занзибару – рекао је Срђан Вукадиновић.

  Учесници су упозорени на то да ће Милове службе у Србији покушати да направе лажне инциденте као што је паљење заставе Црне Горе и слично, па су молили људе да не подлежу провокацијама.

  -Влада Србије и Влада Црне Горе имају једног министра информисања, то је Беба Поповић! – поручио је Дејан Мировић.

  ЗАХТЈЕВИ УЧЕСНИКА СКУПА „СВЕЋА ЗА СЛОБОДУ“

  1. Да председник Републике Србије Александар Вучић и Влада Републике Србије јавно и недвосмислено најоштрије осуде Мила Ђукановића и његов режим, а посебно репресивно хапшење епископа будимљанско-никшићког Јоаникија, свештеника Српске православне цркве и њених верника у Црној Гори, сурово обрачунавање полиције са мирним демонстрантима и пребијање деце, као и свеукупно гажење основних људских права Срба и верника СПЦ у Црној Гори.
  2. Упућивање протестне ноте Србије властима Црне Горе због отимања светиња Српске православне цркве у Црној Гори и свеопште репресије према тамошњим Србима и православним верницима.
  3. Да Република Србија пред Уједињеним нацијама, Саветом Европе, ОЕБС-ом и другим међународним институцијама покрене питање положаја Срба у Црној Гори, уз навођење тачних и исцрпних података о томе да су Срби изложени прогонима и ограничавању верских и националних слобода, да им је онемогућено запошљавање и напредовање у државним органима, као и то да се, према свим меродавним статистичким подацима, у Црној Гори спроводи планско асимиловање Срба.
  4. Ускраћивање гостопримства Ђукановићевом амбасадору у Србији Тарзану Милошевићу, свођење дипломатских односа са Црном Гором на конзуларни ниво током трајања кризе, те раскид споразума између Републике Србије и Републике Црне Горе о узајамном заступању и пружању конзуларне заштите и услуга.
  5. Хитно усвајање у Народној скупштини Србије „Резолуције о положају и угрожености Срба и Српске православне цркве у Црној Гори“.

  „Подсећамо да је према Уставу, Република Србија дужна да штити права и интересе својих држављана и Срба у иностранству. Докле год власти у Србији не буду предузеле наведене мере и испуниле своју уставну обавезу, сматраћемо да су Александар Вучић и Влада Србије саучесници Мила Ђукановића у затирању Српске православне цркве и српског народа у Црној Гори“, истиче се у прогласу.