објектив

Лоза св. Симеона код Храма у Подгорици!

6276

Хиландарска лоза Светог Симеона (Стефана Немање) налази се са јужне стране Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, растући уз пирг посвећен управо св. Симену Мироточивом. Но, откуда та лоза баш овдје?

Када се монах Симеон упокојио 13 фебруара 1200. године, сахрањен је уз јужни зид манастира Хиландара. Седам година касније, 1207. године, Свети Сава је пренио очеве мошти у Србију, у манастир Студеницу.

Баш негдје у то вријеме, јави се св. Симеон у сну тадашњем игуману Хиландара, оцу Методију, те му каза да ће за утјеху хиландарском братству из Симеоновог празног гроба изнићи лоза. Тако је и било. Лоза је сама изникла! Јачана и милована благословом и небројаним молитвама, лоза св. Симеона се одржала и до дана данашњег.

Чудотворна лоза сваке године без изузетка богато рађа, иако јој се не указује нарочита њега, осим уобичајеног обрезивања.

Прије десетак година, митрополит Амфилохије је из Хиландара донио властар те лозе и засадио га код Храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

Тек после тога откривено је да је Храм Христовог Васкрсења изграђен на земљишту које је заправо метох манастира Хиландара. То потврђују и хрисовуље Стефана Првовјенчаног, краља Милутина и цара Душана, у којима стоји да су: „во вјеки вјеков Момишићи, са Забјелом, са Малим и Великим брдом – метох Царске лавре манастира Хиландара“.