НАЈМОЋНИЈЕ ПОРОДИЦЕ

РОТШИЛДИ: Обогатили се на ратовима, женили међу собом, призивали Сатану!

5817

Како су стекли почетни капитал? Шта значи пет стријела на њиховом грбу? Како су згрнули огромно богатство на рачун битке код Ватерлоа? Зашто су бракове склапали само међу собом? Како изгледају њихове забаве? Колико је њихово укупно богатство?

Пише: Ана Илић

Презиме Ротшилд многима је асоцијација за огромно богатство. Такође, оно је у средишту бројних теорија завјере о политичким утицајима великих династија. Нема сумње – та породица заиста је била прва која је имала међународну финансијску империју, а њено поријекло сеже дубоко у прошлост.

Ротшилдови су имали скромне почетке. Живели су у јеврејском гету у Франкфурту познатом као Јуденгасе. Мајер Амшел Ротшилд, оригинални архитекта породичног богатства, рођен је 1744. Живио је изнад породичне продавнице са готово 30 ближих и даљих рођака у веома скученом простору. Његов отац Амшел Мозес био је трговац свилом и мењач новца, а на његовој листи клијентеле био је чак и принц Вилијам Хесел.

Ипак, Амшел није био богаташ ни у ком смислу. Након што су његови родитељи умрли када је имао 12 година, Мајер је отишао у Хановер како би научио нешто више о финансијама. Напустио је школу за рабине у Фурту и решио да избруси занат који је учио још као дијете.  Као и његов отац, Мајер је имао прилику да се приближи принцу Хеселу и зарађује пристојан новац прикупљајући и препродајући ријетке новчиће. Купцима их је слао поштом, а многи теоретичари кажу да су управо они били основа богатства Ротшилда.  Мајер је 1769. постао судски заступник, што је само утицало на још боље прилике за пословање. На његово богатство утицао је и брак – вјенчао се 1770. са Гутле Шнапер и добио велики мираз од њеног оца, који је такође био заступник суда. Пар је за живота добио пет синова и пет кћери.

ОД АНТИКВАРА ДО БАНКАРА

Прелазак Мајера од продаје антиквитета до давања кредита муштеријама текао је готово природно. Његово опорезиво богатство порасло је са 4.000 гулдена 1795. на више од 60.000 гулдена 1796. Међутим, због недостатка организације, запослени су га често пљачкали. Током трогодишњег периода, извесни Хирш Либман присвојио је готово 30.000 гулдена, првенствено захваљујући „примитивном“ књиговодству које је водио Мајер. На суду, Мајер је признао да је остављао отворене вреће новца по кући и у канцеларији.

Револуције – и државне и технолошке – биле су, међутим, основа његовог великог богаћења. Током Француске револуције, Мајер је профитирао дајући намирнице аустријској војсци и то од новца који је добијао од Британаца. Наиме, на вријеме је осјетио потенцијал за зараду кроз индустријализацију и постао је велики увозник за енглеске текстилне фабрике. Своје операције проширио је на цијели свет.

ПЕТ СТРИЈЕЛА

До краја вијека, Мајер је послао синове да отворе банке у свим већим европским престоницама – у Франкфурту, Напуљу, Бечу, Паризу и Лондону. Грб Ротшилдових тако представља песницу која стеже пет стријела, што се односи на његове синове и снагу која потиче из јединства.

Мајер је наставио да контролише породицу и кроз бракове. Бринуо је да би непланска вјенчања брзо уништила породично богатство, па је зато своје четири унуке вјенчао са четири унука, док је једна морала да се уда за стрица.

Амшел Ротшилд, најстарији син, остао је у Франкфурту да води огранак фирме. Ова мање позната „стрела“ грба Ротшилдових, умрла је 1855. а контрола над франкфуртским огранком прешла је на синове његовог брата Карла, будући да он није имао деце.

Карл Ротшилд отворио је фирму у Напуљу, а одатле блиско сарађивао са породицом Медичи.

Саломон Ротшилд основао је компанију у Бечу и играо кључну улогу у финансирању Нордбахн пруге и био страствени колекционар уметнина. Изгубио је дио богатства и био јавно критикован током револуција 1848. па је на послетку предао банку свом сину. Његова ћерка Бети удала се за његовог брата Џејмса, према породичним обичајима.

Париски огранак отворио је управо Џејмс. То је био врло усјешан дио породичне империје, захваљујући његовим блиским везама са краљем Лујом Филипом. Кућа у којој су његова дјеца одрастала сада је дио Америчке амбасаде.

Он је купио замак Лафите, који је и даље у власништву породице и има један од најбољих винограда у Француској.

ЗАРАДА ОД БИТКЕ КОД ВАТЕРЛОА

Најуспешнији син, Нејтан, добио је први новац од електора Вилијама Једанаестог. Наиме, после Наполеоновог доласка на власт, племић је побјегао у Данску, оставивши највећи дио свог богатства Мајеру.

Ротшилд је тај новац прослеђивао Нејтану у Енглеску, који је користио новац да увећава породично богатство. Као и отац, није био нарочито организован, али га то није зауставило да дође до самог врха.

Нејтан је за жену узео Хану Коен, ћерку моћног трговца дијамантима и једног од његових пословних сарадника. Брак је био врло профитабилан. Позајмљивао је новац владама током ратова, по систему у ком су побједници враћали дугове губитника.

Најбољи пример његове генијалне стратегије била је Битка код Ватерлоа у којој се Нејтан дословно коцкао, будући да је од ње зависила велика зарада или велики губитак, у зависности од исхода. Урбана легенда каже да је чак први сазнао вијест о Велингтоновој побједи. Нејтан није показивао никакве реакције када је чуо ту вијест и наставио је да продаје акције, како би друге најтерао да помисле да је Британија изгубила. Кад се прашина слегла, његови агенти су прикупили још више акција по повољним цијенама, што је донијело незамисливо богатство породици.

Његова генијална тактика, коју је вјероватно први примијенио у свијету, разлог је због ког је породица током готово 150 година готово непрекидног ратовања у Европи и свијету згрнула толико богатство.

Са 500.000 фунти, колико је имала 1818. богатство Ротшилдових порасло је на 4.330.333 фунти за само једну деценију, јер је његова тактика примењивана у свим огранцима.

Породица Ротшилд почела је тако да доминира међународним финансијским токовима, а да ни један њен члан није ногом крочио у Нови свијет.

ДУГА ЛИНИЈА ИНЦЕСТА

Да би задржали свој капитал, Ротшилди се међусобно жене. На тај начин спријечили су да у породицу уђу други људи и тако почну полагати право на њихов новац. Многима је то неприхватљиво, али за њих је то била добра финансијска стратегија.

Зачетник лозе, Мајер Амшел, оставио је свом потомству завештање да се жене и удају само међусобно. Они су његову жељу схватили као заповијест.

Неки научници претпостављају да у породици Ротшилд постоји и ген који је потпомогао финасијски просперитет цијеле фамилије. Тумачење да је тај ген честим браковима између рођака више пута мултиплициран и веома ојачан, вјероватно добрано голица машту многих. Наравно, то су само нагађања.

С друге стране, познато је да су бракови блиских рођака веома опасни због тога што не долази до замјене генетског материјала у довољној мјери. Свако од нас је носилац и неког гена који може да има фаталне последице по нашу дјецу и унуке. Обично човјек има 5-7 таквих гена који су потенцијалне убице. Овакви гени обично изазивају болести као што су цистична фиброза и анемија. Како то да Ротшилди нијесу прошли као већина оних који су склапали такве бракове? Основни генетски материјал Ротшилдових био је изгледа изузетно здрав, а онда се временом и очувао међусобним браковима.

КОНТРОЛИСАЛИ ЦИЈЕНУ ЗЛАТА

Многи од чланова породице Ротшилд жељели су имати власт у својој земљи и сматрали су се изнад закона и законодаваца. Амшел Ротшилд је наводно једном рекао: „Дајте ми контролу над економијом земље и баш ме брига ко јој прави законе.“ То се у суштини своди на то да су они вјеровали да могу постављати властита правила докле год имају довољно новца.

Породица Ротшилд имала је главну ријеч везану за цијену злата још 1919. године, када се пет водећих трговаца у индустрији састајало два пута дневно како би намјестили цијену. То је Ротшилдовима и њиховим колегама дало моћ над људима који су се држали злата као највриједније имовине, а многи то раде и дан данас. Но, 2004. године, Натан Мајер Ротшилд и синови повукли из бизниса са златом и другим вриједним металима и препустили су своје мјесто обитељи Беркли.

У том дугом раздобљу од 1919. године до 2004. године, састанци су се одржавали свакога дана у канцеларијама Натана Мајера Ротшилда. Било је више сумњи за корупцију у вријеме док су они одређивали цијену, али и након тога.

ВЈЕРУЈЕ СЕ ДА СУ БИЛИ САТАНИСТИ

Ево још једне тајне о којој ће се расправљати до краја времена: многи свједоци који су ушли у њихов дом тврде да су унутра видјели знакове поштовања сатане. Ротшилдови су наводно за столом држали слободно мјесто за Господара Таме и никоме на том мјесту није било дозвољено сједети. Овај је навод наравно тешко потврдити, али у више разних докумената је тај податак наведен.

Како би се додало још мало више интрига на ову причу, о неким члановима Ротшилда кружила је прича да су своје име потписивали с печатом краља Саломона. Иако се печат сматрао симболом јеврејског народа, то није био службени симбол у то вријеме. Тада се на њега гледало као симбол којег су користили сатанисти.

 ВЕЗЕ СА ТАЈНИМ ДРУШТВИМА

До сада се од теоретичара завјера могло чути пуно о тајним друштвима, као што су Илуминати и масони, али већина тих прича започела је с породицом Ротшилд. Неки сматрају да је ријеч о трачевима, више њих тврди да је породица имала велики интерес у тајним друштвима и њиховим финанцијама, а за овај дио приче о њима постоји више доказа да су заиста били чланови неких од њих.

Један занимљиви траг који указује на то да су Ротшилдови стварно били у тајним друштвима потиче из Првог свјетског рата. С обзиром да је породица присуствовала потписивању споразума на крају, људи су то приписали њиховом чланству у Баварским Илуминатима који су основани 1776. године.

ИМАЛИ СУ ЈАКО ЧУДНЕ ЗАБАВЕ

Једна ствар која није помогла у сузбијању трачева о Илуминатима, биле су забаве које су Ротшилди приређивали. Најпознатија је она с које постоје фотографије из 1972. године. Позивнице су гостима послане „наопачке“ тако да им је било потребно огледало да виде што пише, а када бисте стигли, свјетла на кући постајала би јарко црвена.

Многе од ових забава укључивале су неке врло чудне дрес кодове: ношење животиња на главама и маскама с неколико лица. Имали су и чудну фасцинацију с кавезима за птице, али то је можда због тога што им је Салвадор Дали био кућни пријатељ.

 КОЛИКО ИМАЈУ НОВЦА?

Ротшилдови су без сумње, најбогатија породица у историји. Чудно је што се нико из породице не појављује на Форбсовој листи најбогатијих људи, али то не значи да и даље нису најбогатији.

Породица тврди да је њихово нето богатство око 350 милијарди долара. Разлог за то је што су се вјенчавали међу собом. Међутим, постоје многи који процјењују да имају један трилон долара нето вриједности.