КАКО СЕ ВРАТИТИ ЗДРАВИМ ОДНОСИМА ИЗМЕЂУ МУШКАРЦА И ЖЕНЕ?

Ништа без правог мужјака

2328

Хармонија међу половима не може се постићи усвајањем некаквог разводњеног облика ,,средњег пола“, већ разумијевањем добрих страна оба пола, које су генетски задате и које мушкарци, као и жене, уносе у посао и постељу

Пише: Мајк Сегел

Током дугих зима свог дјетињства, највећи дио слободног времена проводио сам на клизалишту. Цијелог божићног распуста, моји другари и ја, жељно смо чекали да дјевојке из оближње школе стигну на залеђено игралиште. Младе љепотице затегнутих груди, смјестиле би своје лијепе гузе на клупе око терена и чекале да се појави Кит Ларсон. Кит је био локална звијезда, витки мишићави дјечак, капитен школског хокејашког тима. Растао је у правог предводника чопора, и за мене је представљао отјелотворење исконске мушкости која је допуњавала модел надчовјека – мог оца, чврстог и амбициозног мушкарца.

Једне незаборавне зимске вечери, у загријаној планинској кућици, неко је почео да се игра са свијетлом. Дјевојчице су се кикотале у мраку, а када је свијетло упаљено Китове усне су биле спојене са уснама срећне изабранице, а његова рука између њених ногу. Тада сам први пут видио оно што сам сматрао великом магијом.

Кита и свог оца сам се сјетио у неугодној атмосфери једне конференције у Портленду. Конференцију је организовала група мушкараца, припаднка покрета Ново доба, који себе називају ,,профеминистрима“. Судећи по говоранцијама које сам чуо, главне особине мојих дјечачких узора – урођена способност да буду вође, агресивно учешће у спољашњем свијету и потрага за задовољствима и изазовима – квалификовале би их као негативне примјере мужјака.

Јасно је да мушкарци Новог доба не привлаче жене, поред све њихове бриге за жене, али, ипак, решење није ни у потпуном повратку мужјаку из каменог доба. Пред свим мушкарцима се стога поставља кључно питање: како да се у култури, која је у последњим деценијама спровела највећи експеримент с половима од када су се мајмуни исправили на двије ноге, врате традиционалне  врлине мушкараца?

Не можемо тражити да се врате застарјели, деструктивни дјелови мужјачког законика, али хармонија међу половима у свијету једнакости, не може се постићи усвајањем некаквог разводњеног облика ,,средњег пола“, већ разумијевањем добрих страна оба пола, које су генетски задате, и које мушкарци, исто као и жене, уносе у посао и постељу.

У примитивним културама, дјечаци ступају на трновит пут мушкараца, преко ритуалне церемоније. У племену Самби са Нове Гвинеје, иницијација почиње тиме што дјечаци обављају фелацио вођама племена и гутају њихову сперму. Вјерују да се на тај начин у дјечацима ствара ,,језеро мушкости“. У западној култури не постоје ритуали увођења у мушкост. Ипак, постоји потреба за такмичењем и потврђивањем моћи, која се испољава на фудбалским и другим стадионима.

Прије неки дан, колега ми је понудио да одемо на пиво. Нисам га добро познавао, али је изгледа некоме морао да се повјери. Његова жена, веома успјешна пословна жена, жели дијете, рекао ми је, али он нема жељу да са њом пође у кревет. ,,Када би ми она током својих пауза за ручак, пружала њежност умјесто строгог пословног тона и великих планова за будућност, можда бих био успјешнији у кревету“.

Изостанак сексуалне жеље код савременог мушкарца је, дакле, резултат тога што он више за жену не представља (већу) вриједност. Мог колегу жена не зове у кревет зато што га воли, или зато што га цијени, већ зато што само хоће да га искористи да добије дијете.

Већини мушкараца се она ствар дигне кад на ТВ погледају неки еротски Мадонин спот, али би се мало којем од њих ,,стварчица“ дигла када би се нашли у кревету са њом. Њена супериорност, агресивност, дрскост и самопоуздање, просто би их паралисала на најважнијем мјесту.

Једини начин да се сруши зид конфликта између мушкарца и жене је да мушкарци науче да љутња њихових жена није израз злобе већ жеља да остану ,,у вези“. Најбоље рјешење је такве конфликте је секс. После успјешног секса, све ће изгледати другачије.