Чувени византолог, проф. др Влада Станковић:

Прекројено 800 година српске историје!

2993
Монах свети Симеон је надвисио и надмашио великог жупана Стефана Немању. Ратовању и проливању крви, претпоставио је подвижништво и молитву. Владарски плашт замијенио је скромном монашком ризом, мач крстом, штит јеванђељем, весели и бучни двор – хиландарском тишином. Силазећи са трона пео се у вјечност.
.
После 800 и кусур година, безбожничка и паганска Србија, врати га са неба на земљу, узе му крст и ували му мач у руке. Одрече се Србија – Завјета, прекроји 800 година своје историје, светом предању и хришћанству надреди паганство и епски оптимизам.
.
И Србија ћути! И тражи оправдања за овај безумни атак режима на српску историју и традицију. Али, ето, нађе се понеко ко разумије тежину овог проблема, као што је професор Филозофског факултета у Београду, један од најцењенијих светских византолога, Влада Станковић, чије ћу ставове пренети у следећим редовима.
.
Прoфесор Станковић изјавио је данас да је оснивач српске средњевековне државе Стефан Немања са мачем у руци представљен као – паганин, татарски устаник и рушитељ!
.
„Стефан Немања не може се замислити без крста! Овим спомеником је прекројено 800 година српске историје. Стефан Немања је био велики световни владар, али обележје његове владавине није мач него паметна политика и духовна орјентација“, рекао је Станковић.
.
Одлука да се крст замени мачем, додао је он, је суштинско непознавање и поништавање значаја Стефана Немање и српске средњевековне државе.
.
„Мач јесте симбол моћи, али пут Стефана Немање није био пут одбеглог владара него борца за праву веру који је био укључен у сам центар тадашње светске политике. Мудра политика и непосредна повезаност са Цариградом је Немању водила кроз читаву каријеру“, рекао је Станковић.
.
Навео је да је Немања своју „прекретничку улогу“ у српској државности започео покрштавањем у византијско православље у епископској цркви Светих апостола Петра и Павла у Расу.
.
„Наредне деценије његове владавине су биле усмерене на грађење српске државе и ширење православне вере, а не на рушење било чега. Кроз читаву историју, од његове смрти 13. фебруара 1199 године у Хиландару па до данас, он је остао слављен као Свети Симеон“, рекао је професор.
.
Према његовим речима, кључни проблем овог споменика је погрешна перцепција да је Стефан Немања устаник који је узео мач у руке и све око себе порушио.
„Надреална је идеја споменика да Немања руши византијску власт. Нико од Немањића никада није истицао мач. Свети Симеон и његов син Свети Сава су постали свеправославни свеци. Они су Србију уредили по хришћанском светском поретку“, објаснио је Станковић.
.
На питање Бете шта симболизује постамент разбијеног византијског шлема, Станковић је казао да је истицање тог детаља потпуно „наопако и бесмислено“.
„Данашњи политичари не могу да схвате да је главни разлог успеха Стефана Немање, као световног владара и као монаха и након смрти као свеца, био у томе што је градио, а не што је рушио. Немања је био значајна личност у оквиру византијског система моћи и сигурно није ломио византијске шлемове“, казао је византолог.
.
Додао је да споменик Стефану Немањи ствара потпуно искривљену слику историје Србије.
.
„Власт је дозволила себи да преправља нешто што су записали сам Стефан Немања и његови синови Свети Сава и Стефан Првовенчани. Они су били изузетни људи у свом времену и изван граница српске државе и српске нације, а ми сада бришемо њихове исказе. Недопустиво је да на такав начин показујемо непоштовање према сопственој историји“, нагласио је Станковић.
.
Додао је да се јавности беспотребно представља искривљена слика једне велике историје коју су исписали Стефан Немања и његови наследници.
.
„Не можемо бити толико арогантни да мислимо да знамо боље него што је знао и радио Стефан Немања или Свети Сава који је већ 1.208 године написао житије свог оца“, рекао је професор.
.
Станковић је оценио да су већина чланова жирија за одабир споменика Стефану Немањи били „исполитизовани научници и уметници и слуге сваког режима“
.
„Споменик који је откривен на Савском тргу дефинитивно представља омаловажавање Стефана Немање односно Светог Симеона, јер је представљен антиисторијски и вођен је тренутним политичким интересима“, закључио је Станковић.