трикови из италије

Како направити савршени еспресо?

1363

Једна од највећих грешака приликом припреме еспреса јесте кориштење загријане воде, а њена тврдоћа, такође, утиче на укус

Еспресо је препознат као италијанска кафа коју карактерише присутност онога што Италијани називају крема (10 одсто коначног волумена напитка), пуног тијела и интензивне ароме. Еспресо значи ‘направљен у тренутку’: карактерише га метода брзе екстракције из апарата (25/30 секунди), под притиском од 9 бара. Савршеност еспреса произлази из комбинације четири фактора: мијешања, мљевења, апарата за еспресо и вјештине онога који га прави. Послужује се загријан на 75 до 80 степени и у количини од 25 до 30мл. Идеална „крема“ мора бити густа, еластична, постојана и боје љешника. Никада не смије бити пјенаста, ријетка, пресвијетле или претамне боје, објашњавају из Лаваце. Њихове кафе сваке године попије више од 27 милијарди људи.

За ужитак је важна и свјежа вода с малом количином минерала, а никада се не користи врућа вода како би се убрзао процес врења. Вриједности воде из славине разликују се од града до града. Ако је вода тврђа, кафа ће бити горча.

Кафа је напитак који се добија мљевењем сјеменки Rubiaceae, genus Coffea, тропских биљака чија породица обухвата многе различите врсте (око 66) од којих се углавном узгајају и стављају на тржиште само двије: Coffea Arabica и Coffea Canefora, позната као Робуста. Шољица кафе састоји се углавном од воде, а има калоријску вриједност – један. Мјешавине кафе настају према тајним рецептима пржионица. Најбоље мјешавине из Лаваце укључују до шест различитих врста.