ИЗЛИЈЕЧИТЕ АСТМУ ПРИРОДНИМ ПУТЕМ

Како да продишете пуним плућима

1347

Од астме болује велики број људи. Медицина препоручује разне хемијске и биохемијске љекове, затим промјену мјеста боравка, као и климатско лијечење на обали мора.  Међутим, има и врло добрих биљних љекова против астме који се могу припремити у облику чајева и тинктура. Ево неколико успјешних рецепата:

  1. Добро уситнити лист и цвијет подбјела, коријен бијелог сљеза, цвијет и лист дивизме. Једну кашику те мјешавине прелити са 300-400 г кључале воде. Оставити поклопљено 15 до 20 минута. Затим проциједити, по жељи засладити (по могућности правим пчелињим медом), додати мало лимуновог сока и топло пити прије јела три пута на дан по једну шољу.
  1. Кашику хмеља кувати неколико минута у 100 г вина и 100 г воде и пити док је топло.
  1. Против проширења плућа код бронхијалне астме врло добро користи, нарочито код избацивања шлајма, алкохолна тинктура од цијеле биљке драгољуба (без коријена). На сваких 100 г (96%) алкохола стави се у боцу једна кашика уситњеног листа дивљег драгољуба, који треба да се кваси 6-8 дана. Након тога се проциједи и узима, разријеђенo сa мало воде, два до три пута дневно једна кашика.
  1. Пржити 300 г шећера. Кад шећер порумени, додати 9 кашика меда и 3 велике главице црвеног лука (претходно га исјецкати на ситно). Томе додати 1.500 г воде, све заједно добро промијешати и кувати поклопљено, док се не укува 50% течности. С времена на вријеме потребно је мало подизати поклопац. Кад се стиша, уварак проциједити, ставити у боце и добро зачепити. Узима се прије јела по једна кашика.
  1. Исјецкати бијелог лука. Из те смјесе истиснути што више сока у кашику и то ставити у уста и дубоко удисати. Дах се задржи и ваздух испусти кроз нос. То се ради 5 минута, а понавља се са новим луком у укупном трајању од 20 минута. Затим се бијели лук с хљебом поједе. Тако се ради свако вече 4-6 недјеља.
  1. Набрати коприве и ставити до половине литреног лонца. Затим додати 2 кашике госпине траве и 2 кашике нане (метвице). То се све заједно кува 2-3 минута. Након тога се остави поклопљено да стоји 10-15 минута. Тада се проциједи и пије трипут дневно по шољицу. Након осам недеља плућа почињу да се чисте, а кашаљ након тога престаје.
  1. Рен добро очистити (нарендати 4 кашике) и ставити у прикладну посуду. На рен прелити винско сирће, толико да рен буде 3 прста испод сирћета. Та смјеса се кува док рен не постане мекан. Затим се проциједи и тој количини сирћета се дода иста количина меда. Све се кува док се не згусне. Дода се кувани рен и пусти да још једном проври. Кад се охлади, узима се свако јутро и вече по једна кашика.