„СОЦИЈАЛНА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА“, ДАНИЈЕЛА ГОЛЕМАНА (2)

Идеална конобарица

1686

У једном локалном ресторану ради конобарица и сви гости воле да их услужи баш она.

Припремила: Ана Илић

Она има неку тајанствену умјешност да се уклопи у расположење и ритам својих гостију, да постигне синхроничност. Тиха је и дискретна с мрзовољним човјеком који држи пиће за столом у мрачном углу. Али, друштвена је и отворена с бучном гомилом људи који раде заједно и који се зезају на паузи за ручак. А с малдом мамом с двоје хиперактивне дјеце која су тек проходала одушевљава се и смјешним кревељењем лица и шалама баца клинце у транс. Јасно, ова конобарица добија вечће напојнице од свих осталих.

Та конобарица која осјећа таласне дужине, отјеловљује правило да постизање синхроничности ствара интерперсоналну корист. Што више двије особе приликом интеракције несвјесно синхронизују своеј покрете и гестове, то ће позитивнија осјећања гајити једна према другој.

Социјални психолози стално изнова откривају да што природније двије особе изводе усклађене покрете – симулатно, сличним темпом, или на неки други начин координисане – то више позитивних осјећања имају. Ако с раздаљине с које их не можете чути, посматрате два пријатеља, боље ћете примијетити тај невербални ток: елегантну оркестрацију њихових покрета, наизмјенично узимање ријечи, чак и координираност погледа.

Научно сочиво успијева да отркије оно што голо око не примјећује: начин на који се, док једна пријатељ говори, дисање другог танано усклађује с ритмом дисања првог. Истраживањима у којима су пријатељи приликом разговора носили сензоре који су пратили њихово дисање, отркивено је да слушаочево дисање опонаша говорниково као у огледалу, тако што слушачац удише како говорник издише, или се њихово дисање поклапа.

Кад год двије особе разговарају, можемо да видимо како се тај емоционални манует изводи у плесу састављеном од сијевања очима, брзих покрета руку, краткотрајних израза лица, како се хитро прилагођава ритму ријечи, помјерању погледа, и тако даље. Таква синхроничност омогућује нам се да се уклапамо и повезујемо и, ако то урадимо добро, да осјетимо позитивну емоционалну резонанцу с другом особом.