БИСЕРИ ДУХОВНОСТИ

САВРШЕНСТВО: Икона Игора Рубљова

2185

Године 1904. откривена је његова икона Света тројица, настала вјероватно око 1411. и тиме је почела епоха истраживања његовог дјела. На Стоглавом сабору (1551) иконографија Андреја Рубљова је проглашена за идеал у изради црквених слика

Андреј Рубљов (1360 – 1430) је био значајни руски иконописац, канонизован је као светитељ 1988. године. Постао је монах прије 1405. и узео име Андреј. Живио је у манастиру Сергијевска лавра близу Москве у заједници сликара. Писани записи свејдоче да је 1408. сликао (заједно са Данилом Черним) зидове Успењске катедрале у Владимиру и 1425–1427. Катедралу Свете Тројице у Сергијевској лаври. После Данилове смрти, Андреј је у московском Андрониковом манастиру насликао фреске у Катедрали Спаситеља.

Године 1904. откривена је његова икона Света тројица, настала вјероватно око 1411. и тиме је почела епоха истраживања његовог дјела. То је једино дјело које му се са сигурношћу може приписати. Данас је ова икона изложена у Третјаковској галерији у Москви.

Композиција иконе приказује сцену из Библије, када су три анђела посјетили Сару и Аврама (1. књига Мојсијева 18,1-33). Рубљов се концентрисао на приказивање фигура три госта. Порука дјела је многострука. То је, између осталог, апел за јединство у време сукоба међу кнезовима. У исто вријеме, то је израз религијског јединства у тројству (Отац, Син, Свети дух).

Уметност Андреја Рубљова је комбинација двије традиције: средњовековног манастирског аскетизма и класичне хармоније византијског сликарства. Ликови на његовим сликама су увијек спокојни. Временом, начин на који је сликао, постао је идеал црквеног сликарства и иконосликарства.

На Стоглавом сабору (1551) иконографија Андреја Рубљова је проглашена за идеал у изради црквених слика. Црква га слави 4. јула.

Од године 1959. постоји музеј Андреја Рубљова у Андрониковом манастиру.

Руски режисер Андреј Тарковски је 1966. направио филм Андреј Рубљов, делимично базиран на Андрејевом животу, који је својеврсни споменик овом уметнику.