Скидање прашине

Комунистички перфоманс у Рилском манастиру!

3069

По доласку комуниста на власт, у Рилском манастиру није било монахâ. Па, ипак, када би страни посјетиоци долазили да посјете Манастир, државне власти би платиле глумцима-статистима да обуку мантије и прошетају се по манастиру

Рилски манастир је највећи, најстарији и најпознатији православни манастир у Бугарској. Налази се на југозападу Бугарске на планини Рила, 117 km јужно од главног града Софије,

Традиционално се верује да је манастир основао пустињак св. Јован Рилски, чије име манастир носи за вријеме владавине бугарског цара Петра I (927 – 968). Скоро сви цареви Другог бугарског царства су давали велике поклоне све до турског освајања. Манастир је у 19. вијеку постао културни и духовни центар бугарске националне свијести.

св. Јован Рилски

Манастир је значајан за Србе, као стари српски просветитељски центар, и у њему је било много српских књига и рукописа. По списку манастирских рукописа, које је објавио Б. Цанев у „Бугарском прегледу“, више од половине њиховог броја  су били на српско-словенском језику.

Манастирски црквени живопис је такође занимљив по избору ликова – њиховим представама, и нешто говори. Живописани су српски, бугарски, руски светитељи у природној величини, затим читав ред српских краљева и владика – а нема бугарских бугарских владара и владика.

По доласку комуниста на власт, у Рилском манастиру није било монахâ. Комунистичка партија Бугарске владала је страхом, али и вјером просјечног Бугарина у нову религију – комунизам. Па, ипак, када би страни посјетиоци долазили да посјете Манастир, остатке „мрачног“ средњег вијека, државне власти би платиле глумцима-статистима да обуку мантије и прошетају се по манастиру.