трагом трача

Да ли је Ноле био траумиран због мајчиног поријекла?

3753
Новак Ђоковић са Фани Стипковић која га је интервјуисала за Нова ТВ

Пише: Донко Ракочевић

За ових десет година како је Новак Ђоковић на свјетској тениској сцени, прочитао сам на стотине интервјуа са њим, али у ниједном нијесам нашаo да је говорио о својим хрватским коријенима. Тек прије неки дан, у интервјуу за хрватску телевизију „Нова“, истакао је да, по мајчиној страни, вуче коријене из Хрватске, што смо досад знали само на нивоу трача.

“Мајка ми је рођена у Београду, али њени родитељи долазе из Хрватске, бака и дека су из Винковаца заправо цијела бабина обитељ долази отуда и тамо и даље имам родбину. Нисам дуго био. Био сам посљедњи пут у Винковцима има више од 10 година. Чак сам играо тамо и неке јуниорске турнире. Тада сам и упознао обитељ, и нисам заправо ни знао колико фамилије имам. И тетки и стричева“, рекао је Ноле..

Ђоковић је прошлог љета, током Свјетског првенства у фудбалу, био један од оних људи у Србији који су јавно подржали хрватску репрезентацију, што је сада прокоментарисао на следећи начин:

“Кога ћу подржавати ако не Хрватску? Осјећам да су они и моји. Имам тај дио и у породици, тако сам се увијек осјећао. Ја поштујем да ће то неким сметати, али нека они поштују и мој избор“, поручио је Новак у интервјуу.

Да је српска јавност поуздана знала да Новак Ђоковић, по мајци, вуче коријене из Хрватске, сигурно би имала више разумијевања за његово навијање за „ватрене“! Али, он је то на неки начин крио, вјероватно плашећи се реакције јавности. И није једини, многи знани и незнани крију такве биографске податке, што се често претвори у неку врсту комплекса и нациналног застрањивања, па су тако у Црној Гори дјеца из мјешовитих бракова обично антисрпски настројена, или у најбољем случају – југословенски!

Из ове перспективе, и после овог Новаковог интервјуа, постају ми јасније бројне његове раније изјаве, помало усиљена пријатељства и сликања са хрватским спортистима, настојања да буде „амбасадор“ помирења међу екс-југословенским народима, као и глобалиста и хуманиста – сјетимо се само оног стављања на главу капе америчких ватрогасаца после једног турнира у САД.

И све је то лијепо, па и за поздравити, али није лијепо што нам је крио да је половином својих гена, па и осјећаја, Хрват! И не само да није лијепо крити, него није ни здраво. То је доказала психолог из Београда, Марта Мратинковић, у својој докторској дисертацији и књизи „Породичне тајне и лажи“, гдје управо наводи и проблеме дјеце из мјешовитих бракова на нашим просторима.

Сасвим могуће да је и Ноле имао неку врсту психичке трауме из тог разлога, поготову што је одрастао у годинама рата када је била максимално изражена мржња између припадника српског и хрватског народа. Како је вријеме пролазило, та мржња је мало сплашњавала, али не у довољној мјери да би Новак био задовољан и миран по том питању, да би комотно могао да говори о дијелу свог (хрватског) коријена.

Сада је, напокон, проговорио, и добро је учинио, и за себе и за нас. За себе – јер неће морати више да то носи само у себи и да размишља како то изнијети у јавност. А за нас, његове навијаче, добро је да не би више погрешно тумачили његове изјаве и поступке; да би имали више разумијевања за њега.

Напокон, може се то позитивно одразити и на његове резултате, или се већ одразило освајањем мадридског турнира, после низа неуспјеха које је накупио.

ШТА СЕ НАСЛЕЂУЈЕ ОД МАЈКЕ?

Много тога се наслеђује од мајке, а наука је досад потврдила најмање пет особина. Велико истраживање шкотског универзитета у Глазгову, утврдило је који фактори утичу на интелигенцију. Највећи утицај имала је мајка. Амерички научници потврдили су у свом истраживању да жене чешће преносе гене који обликују дечју интелигенцију јер се преносе X хромозомима, којих жене имају два, а мушкарци један.

Новак Ђоковић је несумњиво изузетно интелигентан човјек, и, ето, на томе мора да захвали својој мајци. Ко зна, можда и тај таленат за спорт добрим дијелом вуче из хрватског коријена, јер знамо колико су успјешни хрватски спортисти. Истина, и српски. Зато је можда Ноле три године заредом најбољи спортиста свијета!