Поглед с Истока

Хајка Вучићевих кербера на митрополита Амфилохија!

10566

Као што је Прометеј покупио ватру са Сунца да би помогао људском роду, тако је митрополит Амфилохије покупио свјетлост из Светог писма, Косовског Завјета и Његошеве Луче Микрокозме, и њоме нам освијетљава пут којим треба да идемо. Но, то изазива бијес код црногорских и другосрбијанских безбожника, код Вучићевих и Ђукановићевих спин играча и њихових плаћеничких медија

Пише: Донко Ракочевић 

Најприје да кажем да не припадам оној бројној групи вјерника Српске православне цркве која на црквене великодостојнике гледа као римокатолици на папу (сматрајући их безгрешним). Критиковао сам, крајем прошлог вијека, митрополита Амфилохија због љубљења руке папи, због звиждања у пиштаљку на демонстрацијама у Београду и због подршке Милу Ђукановићу, али сам га увијек хвалио због односа према Косову и Метохији. Нико, ама баш нико, није се толико жртвовао за свету српску земљу, тамошње страдале и живе Србе, и тамошње попаљене и сачуване цркве, још од времена цара Лазара. Као што нико није дао већи допринос обнови Цркве у Црној Гори после пет деценија комунистичке тираније.

У међувремену, званична Црна Гора је кренула еуро-атлантским путем, одричући се готово свих својих историјских вриједности и намећући западне стандарде који нам никад нису били својствени; чему се опет највише противио митрополит Амфилохије – и фалсификовању историје, и потискивању ћирилице, и геј парадама, и признању независног Косово, и учлањењу у НАТО, и окретању против Србије и Русије… Зато данас не постоји човјек кога присталице те нове Црне Горе, боље рећи Монтенегра, толико мрзе као митрополита Амфилохија.

И предсједник Србије, Александар Вучић, замрзио је митрополита Амфилохија, јер му је главна препрека на путу признања независног Косова, или како он то зове „разграничења са Приштином“. Зато је, у свом препознатљивом начину дјеловања, ангажовао све своје спин играче, новинаре и тзв. аналитичаре, да покрену хајку на Митрополита, служећи се најпрљавијим лажима и конструкцијама.

Бранко Радун

Један од Вучићевих кербера (кербер је назив из грчке митологије – пас чувар Хадовог подземног царства), „аналитичар“ Бранко Радун, дан прије Тројичинданског сабора у Подгорици, објавио је текст (можете га видјети на дну ове странице) који су једва дочекали антисрпски медији у Црној Гори. А како и не би, када је Бранко Радун направио конструкцију  какву не би успио ни Дарко Шуковић.

Наводно, митрополит Амфилохије у договору са Милом Ђукановићем и васељенским патријархом Вартоломејом, ради на стварању „аутокефалне Црногорске цркве“. А онда следи врхунски спин – Мило и Амфилохије састанчили су три дана на једном броду, алудирајући чак да се ради о НАТО броду! „Мило ће узети имовину СПЦ, то је извесно, и онда ће је вратити митрополиту Амфилохију, првом архиепископу аутокефалне црногорске цркве“, закључује на крају. Митрополита Амфилохија назвао је „НАТО владиком коме борба за очување Косова унутар Србије само служи као изговор…“ И још једна гнусна лаж – да је митрополит Амфилохије почео да прича против НАТО-а тек посла учлањења Црне Горе!

Ово је очигледно био наручен текст из Миловог штаба, преко Вучићевих (не)људи, да се искомпромитује митрополит Амфилохије и обесхрабри вјерујући народ у Црној Гори те одустане од доласка на Тројичиндански сабор. Вучићу је важније да учини услугу Ђукановићу, него да спаси Српску цркву у Црној Гори. То се  види и по томе што је, како је сам рекао, ставио тачку на ову тему, пошто је Влада Црне Горе презрела његову молбу! То га је, наводно, много исјекирало! То што га је презрео митрополит Амфилохије и Срби из Црне Горе, а брзо ће надам се и Срби из Србије, то га не сјекира! Битно је да има подршку са Запада да остане на власти. То је његов једини циљ!

Митрополит Амфилохије тренутно води велику битку на два фронта – против признања Косова и за одбрану црквене имовине у Црној Гори. Најзаслужнији је што Вучић није признао независно Косово, а Тројичинданским сабором дао је до знања Ђукановићу да они који чине Цркву (вјерници и свештенство) – неће сједети скрштених руку!

Више пута сам написао, а то је званично потврђено и из ДПС-а прије неки дан, да није ријеч само о црквеној имовини, већ да Ђукановићев режим жели да „обнови аутокефалност Црногорске цркве“ (читај: да истргне Митрополију из мајчинских крила Српске православне цркве).

Опасније чак и од овог покушаја отимања црквене имовине, било је оно што се лани дешавало унутар Српске православне цркве, када је Комисија коју је формирао Синод СПЦ, и у којој је био и подгорички парох Велибор Џомић, предложила уставне промјене које су значајно подизале аутономију митрополија, укидале српско име Цркве и протјеривале светосавље из преамбуле Устава СПЦ. Вјероватно је то требало да буде неки уступак Ђукановићевом режиму, али који би  временом вјероватно довео до потпуног одвајања Митрополије црногорско-приморске. Под притиском дијела јавности, посебно великог правног ауторитета проф. др Косте Чавошког и водећег српског интелектуалца проф др Мила Ломпара, Синод је на одређено вријеме одложио уставне промјене.

Како је више пута, у последње вријеме, истакао и васељенски патријарх Вартоломеј, о статусу Митрополије црногорско-приморске, може да одлучује само Сабор Српске православне цркве! Зато је провидна подвала Вучићевих спин мајстора да митрополит Амфилохије, Мило Ђукановић и васељенски патријарх, тајно договарају отцјепљење Митрополије, слично украјинском сценарију. И у недавном писму патријарху Иринеју, васељенски патријарх је снажно нагласио да се црногорски и украјински случај не могу поредити – да о судбини, односно о статусу Митрополије црногорско-приморске, може да одлучује само Српска православна црква.

Није васељенски патријарх, па ни митрополит Амфилохије, безбожнички политикански створ  попут Александра Вучића и Мила Ђукановића, па данас прича једно а сјутра друго. Зато је готово немогуће очекивати да се за који мјесец појаве са другачијим ставовима о овако важном питању.

http://www.nspm.rs/hronika/branko-radun-tri-nato-vladika-u-sluzbi-razbijanja-spc-pod-izgovorom-ocuvanja-kosova.html?fbclid=IwAR1g6HgMlxZ5k7UHNg_m7M15DoUwx3MkYoH60eJg_WTjZbq0-f2TqtNzVUM