једно питање - један одговор

ВЛАДЕТА ЈЕРОТИЋ: Шта значи ‘освестити свој крст’?

6616

Објасните, молим Вас, појам који сам од Вас у неколико махова чуо: ,,освестити свој крст“?

Сваки човек носи свој крст, био он тога свестан или не, сматрао себе атеистом или теистом, будистом или хришћанином. Људи различитим именима зову тај крст: судбина, карма, коб, проклетство, итд. Појам крста, дакле, по правилу је везан за нешто мучно, неизбежно, неумољиво. И православни српски народ познаје вредност крста – отуд узречице: Тако ми крсне свијеће! Тако ми крста у ком сам крштен! Тако ми крста часнога – али понекад би се тако радо отарасио крста и свалио га на неког другог.

Све што сам до сада рекао о крсту, није хришћанско схватање крста. Отуд сматрам да је наш однос према крсту, оном сопственом, породичном, народном, нека врста пробе (теста) нашег односа према вери, конкретно, према православној хришћанској вери.

,,Освестити свој крст“, значи постати свестан своје православне вере, то јест освестити голготску жртву Исуса Христа, Богочовека који је узео на себе грехе света и, заједно са Собом, распео и њих на крсту.

Прошло је две хиљаде година од Христовог живота на земљи, а људи који себе називају хришчанима, као да још нису схватили смисао Христове жртве, Христовог крста. Искупљење наших грехова Христовим страдањем, не значи, и када смо верујући хришћани, да крст не морамо да носимо, јер га је Христос понео за све нас. Оно што је битно знати јесте да Христос не тражи од мене да носим Његов, већ свој крст. Исус Христос добро зна да нико од људи није у стању да носи његов крст. Довољно је за све људе и за сва времена, наравно ко у Христа верује, да је Христос једном заувек искупио све људе својим страдањем. Али, понављам, то не значи да ми крст није потребан. Напротив. Као хришћанин, морам бити што је могуће више свестан да ћу понети крст друкчији од свих других људи, друге вере или невере (који такође носе свој крст).

Какав то друкчији крст? То је крст који се лако носи до Голготе! У сва три јеванђеља (осим у Јовановом), говори се о ,,човјеку из Кирине по имену Симона и натјераше га да му понесе крст“. Рекао бих смело да се сви људи (не само хришћани) деле на оне који лако носе свој крст (јер су осмислили крст Христом) и на Симоне и Кирине, који носе крст само када су натерани. Голгота (смрт) све чека, а Васкрсење?