ТАОИСТИЧКИ И ТАНТРИЧКИ МУДРАЦИ О СЕКСУ

Више од оргазма!

2853

У складном односу мушкарац и жена могу постићи бескрајно задовољство и савршено здравље. Усмјеравањем сексуалне енергије обоје имају могућност да лијече себе и партнера од физичких и психичких болести, да повећавају ниво енергије и развијају се у духовном смислу. Али, није довољно да постоји само сексуална привлачност, мора да постоји ментална и емоционална повезаност

Пише: Данина Николић

Према вјеровању древних таоистичких (кинеских) али и тантричких (индијских) мудраца, кључ здравља, среће и духовног раста је у освешћивању, управљању и трансформисању сексуалне енергије. Они вјерују да је од свих сила у човјеку, сексуална енергија – најмоћнија! Огледа се не само у сексуалном односу него у свим нашим активностима, иако тога нисмо свјесни. Најмоћнији тренутак у сексуалном односу је оргазам, јер управо тада сексуална енергија досеже тачку највеће снаге.

Оргазам је енергетско ритмично пулсирање које код просјечне особе траје 8-10 секунди. Највише се осјећа у гениталном подручју, али може се доживјети у цијелом телу, поготово ако савладамо основе о кретању енергије за вријеме секса. То је најјаче лично искуство, ниједно друго искуство није толико концентрисано и снажно. Не ради се само о осјећају задовољства; сва наша чула су појачана, престају све менталне флуктуације и живимо потпуно у садашњем тренутку.

Зашто је сексуална енергија тако моћна? Како у својој књизи ,,Таоист Сецретс оф Лове” каже таоистички учитељ Мантак Цхиа: ,,Вођење љубави је јак исцјељујући тоник јер укључује размјену животне енергије која је много снажнија од било које биљке или лијека“. Та животна енергија има два супротна пола: женски или јин принцип и мушки или јанг принцип. Важно је да нагласимо да јин и јанг нипошто нијесу две засебне енергије, него супротни полови исте, двије стране истог новчића који никад не постоје засебно, него непрестано плешу и смјењују се попут клатна које се њише тамо-амо.

У вођењу љубави партнери заправо непрестано размењују енергију. Будући да су мушкарци и жене супротних полова, мушки полни орган је позитивно (јанг), а женски негативно набијен (јин), односно женски срчани центар је јанг, а мушки је јин. Дакле, кад су у сексуалном заносу, између њихових супротних енергетских полова ствара се магнетно поље, што резултира екстатичким искуством. Како у својој књизи објашњава Цхиа: ,,Још једна метафора је замислити да су мушкарац и жена на супротним странама истог новчића. Током вођења љубави, тај се новчић убрзано креће и те две стране се спајају у једну”.

Ако мушкарац жели да задовољи жену, кажу источни мудраци, прије самог сексуалног чина мора најпре својом ватром да доведе њену воду готово до кључања. Кључ је, дакле, дуга и задовољавајућа предигра. Слиједите једноставно правило: немојте стављати шаргарепу и грашак у лонац прије него што вода у њему готово проври. Много мушкараца то не зна јер немају искуства са кувањем, али ако ставите шаргарепу и грашак у лонац док је вода хладна, шаргарепа ће апсорбовати топлину кувања, а води у лонцу ће требати много дуже да се загрије. Са сексуалним чином треба почети тек кад је жена потпуно спремна: кад јој је дисање убрзано, кад страствено љуби и грли мушкарца и кад обилно потеку њени сокови.

Осим дуге предигре, источњачки мудраци сматрају да сексуална култивација укључује и технике усмјеравања енергије оргазма: од сексуалног центра преко карлице до врха главе. Наравно, постоји низ прелиминарних вјежби уз помоћ којих освешћујемо сексуалну енергију, учимо да усмјеравамо њено кретање и отварамо пут – енергетски канал којим се она креће. Такав виши оргазам пружа велико задовољство, профињује нашу сексуалну енергију и трансформише је у духовну и буди успаване центре у мозгу. Сваки пут кад енергија дође до мозга и преплави га, побољшава се памћење, обнављају се мождане ћелије, а тиме и мождане функције и снажан осјећај испуњености преплави цијело тијело, од главе до ножних прстију. А управо то јесте циљ древних таоистичких и тантричких пракси.

У сваком случају, у складном односу мушкарац и жена могу постићи бескрајно задовољство и савршено здравље. Акумулирањем и преусмјеравањем сексуалне енергије обоје имају могућност да лијече себе и партнера од физичких и психичких болести, да повећавају ниво енергије и развијају се у духовном смислу. Али, важно је напоменути како није довољно да постоји само сексуална привлачност, мора да постоји ментална и емоционална повезаност да би се до краја пробудила енергија и да би искуство било потпуно и истински испуњавајуће. Секс између партнера који се воле је аутоматски на вишем нивоу и губитак енергије је тиме мањи.