КАКО ПОЉУБАЦ УТИЧЕ НА ОРГАНИЗАМ?

Више од хиљаду ријечи!

1931

Пољубац говори више од хиљаду ријечи. Он је огледало наших мисли и емоција. Осим што доноси осјећај среће, узбуђења и припадности, пољубац вам помаже да дуже останете лијепи, млади и здрави.

ПИШЕ: Данина Николић

,,Прије много стољећа људи су се њушкали како би научили нешто једни о другима. У једном тренутку су се пољубили и закључили да је то много угоднији начин упознавања“, каже Вон Бриан, антрополог са Универзитета у Тексасу и стручњак за еволуцију љубљења.

Вјерује се да је пољубац као израз романтичних осјећаја потекао из Индије гдје су пронађени многи записи, од око 1.000 године прије нове ере, у којима се појављују први описи пољубаца.

Љубљење није својствено само људима. Примати, попут бонобо мајмуна, често се међусобно љубе, пси и мачке се међусобно лижу и њушкају, чак се и пужеви и инсекти упуштају у игру љубљења. Могуће је да код животиња није ријеч о љубљењу већ о међусобном комуницирању, али то понашање утиче и оснажује повјерење и повезаност између животиња.

ЗДРАВЉЕ ПРЕКО УСАНА ДОЛАЗИ

Истраживања су показала да уколико се много љубите можете да продужите свој живот и до пет година. Човјек чији је просјечни животни вијек око 70 година, пољуби се око 100.000 пута. Један пољубац прија срцу као да сте трчали 100 метара. Срчани откуцаји приликом љубљења достижу и до 150 откуцаја.

Научници су доказали да додири у комбинацији са пољупцима смањују крвни притисак, стрес и побољшавају имунолошко стање организма. У уснама се налази велики број нервних завршетака. Када се ваше усне споје са уснама вашег партнера долази до ватромета у организму, повећава се брзина откуцаја срца, крв струји ка лицу, а калорије се топе.

Један страсни пољубац сагори 6,4 калорија у минуту па уколико сте лијени да трчите имате алтернативу, љубите се. Француски пољубац активира 34 мишића лица. Многи сматрају да се тиме спречава настанак бора и успорава процес старења.

Приликом једног дугог пољупца лучи се хормон среће, серотонин. Пољубац је попут енергетске ињекције која јача имуни систем, а слаби стрес. Он одлаже бриге, посао и нервозу. Ко се често љуби, ређе иде код љекара, на послу је успјешнији и живи срећнијим и дужим животом. Уколико након буђења пољубите вољену особу, читав дан ћете провести срећнији и опуштенији.

ИНТИМНИЈИ ОД СЕКСА

Скоро свим женама је дуг, страствен пољубац важан колико и секс. У Јапану, Индији и Индонезији се нико не љуби у јавности. Разлог томе је што се у тим земљама пољубац сматра знаком велике интиме.

Људи често више уживају у пољупцима него у сексу. Секс некад направи дистанцу између партнера, а  пољубац никад. Пољубац је израз емоција и сматра се највећим физичким изразом љубави, а ако се комбиније са загрљајем онда се достиже рај.

Истраживања су показала да су људи срећни уколико се љубе са вољеном особом без обзира на мјесто. Ипак, Њемци највише воле да се љубе поред камина, Јапанци на обали мора, а Финци уживају у љубљењу у аутомобилу. Црногорци највише воле да се љубе у удобном кревету.