На данашњи дан, преминуо последњи српски цар Стефан Урош V Немањић

Урош Нејаки – последњи српски цар

2036

На данашњи дан, 4. децембра 1371. године преминуо је други и последњи српски цар Стефан Урош V Немањић, познатији као Урош Нејаки

Стефан Урош V Немањић био је једини син Душана Силног и царице Јелене и владао је Душановим царством од 1355. до 1371. године, односно до смрти. Прије тога, носио је титулу краља, а крунисан је 1346. године – истог дана када је његов отац постао проглашен за цара.

С осамнаест година, Урош је наслиједио огромну, али недовољно повезану и обједињену територију Српског царства, а 1365. године је добио савладара – краља Вукашина Мрњавчевића. Период савладарства значио је даљи пад централне власти и слабљење одбрамбене моћи државе и то у вријеме када Турци постепено освајају источне дјелове балканског полуострва. Озбиљно су угрозили и серску област, али српске снаге, због неслоге властеле, нису успјеле да се обједине за борбу против њих. У ту борбу су сами кренули браћа Мрњавчевићи, са својим војскама.

Обојица су погинула у чувеној бици на Марици, 26. септембра 1371. године.

Цар Урош је незнатно надживео свог савладара. Умро је 4. децембра 1371. године (премда има историчара који тврде да је преминуо 2. децембра), а са њим престаје да постоји и држава Немањића. Његова смрт је данас предмет различитих тумачења. Иако је по неким изворима Урош отрован, у посмртним остацима нису нађени докази о насилним узроцима смрти. У историји се често назива нејаким, због своје благости и немогућности да се одупре силницима у турбулентном времену у коме је живио.

Урош Нејаки је проглашен за светитеља 211 година после смрти. Његове мошти почивају у у Саборној цркви Светих Арханђела у Београду.

Био је ожењен Аном, ћерком влашког војводе Александра Бесарабе, која се касније замонашила под именом Јелена.