ДУХОВНА ПУТАЊА

Како да призовемо чудо!

3980

Отац Тадеј је у разговору са Владетом Јеротићем говорио: „Бог је неухватљива енергија, и човјек носи у себи неухватљиву енергију. Када се усагласе те двије енергије, какав рај већ овдје на земљи, каква радост и свеобухватна љубав.“

За исихасте и мистике, којима је припадао и Свети Сава, није знање – свјетлост, него је божанска енергија – знање.

Ја нисам у стању да тихујем, као Свети Сава, по мјесец и нешто дана, али вјерујем у учење исихаста. И вјерујем у чуда. Можемо да их искусимо у сваком тренутку свог живота уколико престанемо да покушавамо да све разумијемо инелектом и уколико баталимо наше процјене и мишљења и научимо да помало тихујемо, јер тако ћемо бити потпуно отворени за утицај божанских енергија.

Ми кажемо да вјерујемо, али у стварности није тако. Не престајемо да мислимо о проблемима и онервозимо се и бринемо, и тиме Богу дајемо на знање да желимо сами све да ријешимо јер немамо вјере у Њега. На тај начин ми не добијамо одговоре на своје молитве јер имамо „очекивања“.

Сматрамо да знамо шта је исправно и савршено за нас, па када тражимо нешто од Бога, чинимо то на готово заповједан начин, као да Бог боље не зна шта је за нас најбоље.

Бог је за нас припремио много више него што можемо да замислимо., али му ми не дозвољавамо да нам то пружи, јер ми имамо своје стриктно зацртане планове и личне приче у које смо се зачаурили. Затварајући се на тај начин, остављени смо без могућности да примамо оно што је исправно и савршено за нас у сваком тренутку.

Ако желимо да нам Бог помогне, нужно је да одбацимо очекивања, али и увјерења и органичења која су нам наметнута или од околине или од родитеља или далеких предака. Ако се свега тога ослободимо, у одређеном тренутку ће доћи најприкладнија и савршена ствар. Никада не знамо на који начин. Да би прихватили то изненађење, морамо да дамо дозволу.

Бог дјелује својим енергијама на најчудесније и најтајанственије начине. Ако дозволимо да дјелује и према нама, ако вјерујемо и уздамо се свим срцем, све ће нам доћи без икаквог напора. Бог је једини који може да отвори поједина врата и да нас приближи људима који ће нам помоћи и подупријети нас на нашем путу.