БИТЕФ у директном преносу

24 сата порнографије на РТС-у!

5041

22Представом “Олимп” белгијског редитеља Јана Фарба, која је трајала 24 сата, а која своје извориште има у античким трагедијама, отворен је 51. Битеф. Први пут у историји јавног сервиса, директан пренос из Центра “Сава”, гдје је играна представа, емитован је на РТС 3, а поједине експлицитне сцене изазвале су бурну реакцију публике крај малих екрана.

Наиме, сцене у којима мушкарци голи играју на бини уз звуке сиртакија, оне у којима жене показују интимне делове тијела, али и оне у којима се приказани експлицитни сексуални садржаји.

И то није све. Тренутак у ком један мушкарац другом лиже анус, уз пренос на РТС-у, изазвао је буру реакција на друштвеним мрежама.

Тако су поједини твитераши упоредили “Олимп”  са актуелним ријалити програмима у Србији, док већина није успјела да разумије како се овакви садржаји могу подвести под категорију култура.

– Кад желиш бити уметник, а талента имаш мање од Немаца у Креузбергу, скини се го. Најједноставнији начин за скупљање подршке од сличних – само су неки од коментара на друштвеним мрежама.

На друштвеним мрежама има духовитих, али и оних веома бијесних коментара. Изгледа да је многима за све крив РТС који се усудио да директно преноси голишаве сцене.

– „Олимп“ је специфична ствар, функционише на више нивоа, захтева и неко предзнање. Фестивалска представа. Ако вас вређа, промените канал – написала је на твитеру Сташа Копривица, позоришни редитељ, драмски писац и сценариста.

Њено објашњење, међутим, пало је у воду када је на ред дошла сцена лизања ануса.

Иначе, “Олимп” је заснован на цјелокупној античкој митској грађи, како на оној обрађеној у Хомеровим еповима, тако и на оној коју су артикулисала тројица великих грчких трагичара.

“Конферансије овог програма је једно провокативно, бескрајно шармантно и заводљиво отеловљење самог бога Диониса, заштитника трагедије и позоришта. У тим засебним сценским целинама смењују се халуцинантни призори екстазе, телесног изнуривања, оргија, најузвишеније поезије, али превасходно крајње узбудљиве визуелне и духовне лепоте и слободе, те снаге и радости живота” стоји у бројним рецензијама ове представе.