Историјске паралеле

Венецијанци настављају да нас пљачкају!

5482
Дворана у Венецији гдје засиједа Венецијанска комисија

Венецијанска комисија, савјетодавно тијело Вијеће Европе, формирана је 1990. године, на крају „хладног рата“, да би правно дисциплиновала бивше комунистичке земље иза „гвоздене завјесе“. Данашњим ставом о предлогу Закона о слободи вјеросиповијести у Црној Гори, на својеврстан начин наставља венецијанску традицију пљачкања Православне Цркве

Пише: Донко Ракочевић

Црква Светог Марка у Венецији саграђена је по узору на цариградску Цркву Светих апостола која до данас није сачувана. Првобитна Црква Светог Марка била је неукрашена, без фресака и скулптура. Највише умјетничких дјела, скулптура и фресака, донијето је након пљачке Цариграда и Свете  Софије у Четвртом крсташком рату 1204. године.

Дужд Енрико Дандоло је директно подстакао крсташе у освајање Цариграда. Цариград је заузет и опљачкан 13. априла 1204. године. Најзначајнији ратни трофеји су такозвана Цариградска или Тријумфална квадрига, четири коња која су дуго красила цариградски Хиподром. Оригинали потичу из антике и сматра се да су украшавали Трајанов стуб.

Путир у ризници цркве св. Марка у Венецији. Један стари пехар од сардоникса, из 1. вијека наше ере, из времена Исуса Христа, прерађен је у путир у вријеме цара Романа II (959-963) када су му по ободу додате бисте разних светаца у клоазоне емајл техници. Био је дио плијена пренијетог из Цариграда у Венецију у вријеме Четвртог крсташког похода.

Опљачкана су и многа друга умјетничка дјела и симболи моћи. Неки од значајнијих су скулптурална композиција од порфира, позната као Тетрархија и златни олтар (Pala d’Oro).

Венецијански трговци продали су француском краљу Лују IX Христов трнов венац за 170 хиљада франака. Највећи број покрадених цариградских светиња сачуван је у Венецији, Ватикану (капела Sancta sanctorum), Амалфију, Лиону, Паризу…

Крст царице Јелене су Ђеновљани послали у свој град, а дио лобање Св. Јована Крститеља добио је француски град Амијен. У Париз је отпремљена Аристотелова „Метафизика“ која је убрзо изгорела.