ДУХОВНЕ ЛЕКЦИЈЕ

За смирење вам не требају ни таблете, ни јога, већ…

2923

Смирење у православном смислу означава стање када се човјек помирио с Божјом вољом, тј. када се њој предао безгранично, потпуно, с радошћу и када каже: „Чини са мном, Господе, шта хоћеш!“ – али, човјек се тада помирио и са свим ситуацијама сопственог живота: све је – дар Божији, и добро и зло.

Бог нас је позвао да будемо Његови посленици на земљи и Он нас шаље онамо гдје је мрак, да би тамо била свјетлост, тамо гдје је безнађе – да би тамо било радости.

Наше мјесто није само тамо гдје је све у реду, као у храму, или при савршеној литургији, већ и тамо гдје треба да будемо усамљени, и гоњени, баш као што је Христос био усамљен и гоњен у безбожном свијету.

Ето шта је смирење – отворити се пред Богом потпуно, не ићи против Њега, против дјеловања Светог Духа или против лика Христовог, не клонити се Његовог учења, већ бити осјетљив и пријемчив за његова благодати, баш као што смо у својој грешности рањиви од људских руку, од оштре ријечи, од жестоког поступка, од подсмијеха.

Себе треба тако предати Богу, да би по нашој сопственој жељи Бог имао право да чини са нама што пожели: све прихватати без поговора, отворити се сасвим и тада се просто препустити Светом Духу да нас покори.