Скидање прашине

Поријекло крста са четири С

13117

 ПИШЕ: Донко РАКОЧЕВИЋ

Најзначајније духовне и културне вриједности српски народ је наслиједио од Византије, па тако и хералдику, што ћемо овај пут видјети на примјеру знака 4С који се и данас налази на застави Српске православне цркве

На грбу Византије налазила су се четири грчка слова бета (види слику!). Сматра се да су четири бета – акроним од мотоа династије Палеолог, тј. мотоа Византије: Bazileus Bazileom Bazilenom Bazilenovius, са значењем Цар Царева Царује над Царевима. Овдје се мисли на Исуса Христа, цара небеског, који царује над свим царевима свијета.

По узору на византијски грб са четири бета, српски грб је направио Стефан Лазаревић, након што је постао византијски деспот 1402. године. Још прије њега, носили су га, на свом грбу, племићи династије Мрњавчевић.

Слово са грба је током 17. и 18. вијека протумачено као огњило тј. оцило, и то од стране западних стручњака чије хералдике не познају употребу слова као хералдичких елемената.

Четири огњила, или четири оцила, преузео је Милош Обреновић 1838. године за Кнежевину Србију, приликом обнављања српске државности.

Временом је и овај симбол постао акроним, означавајући мото српског народа: Само Слога Србина Спасава!