Како је у Чикагу убијен драгиша кашиковић, српски писац

Свирепа ликвидација у редакцији „Слободе“!

2204

Драгиша Кашиковић, српски писац и националиста, велики противник комунистичког режима у СФРЈ, једна је од најпознатијих жртава Удбе која је немилосрдно ловиле и убијале припаднике усташке и четничке емиграције од педесетих до осамдесетих година

Драгиша, који је због антикомунизма избачен са факултета, осуђен је 1952. на затвор због покушаја да илегално напусти Југославију, а кад је изашао на слободу успијева у свом науму и 1955. доспијева до Аустрије. Тамо остаје двије године, а 1957. стиже у САД.

Тамо се, како су записали хроничари „бори против комунизма у отаџбини и снажи српски дух у изгнанству вјером прадедовском и бригом људском“.

У Чикагу постаје уредник емигрантског листа „Слобода“, гласила Српске народне одбране. Касније, 1963. године, Кашиковић покреће књижевни лист „Данас“ и сатирични лист „Чичак“ и води радио програм Српске народне одбране.

За СПЦ преводи на српски језик на хиљаде страница текста са енглеског, а и све значајније институције српске емиграције су се ослањале на Драгишу.

Имао је само 45 година, кад је убијен у редакцији листа „Слобода“ – са 64 убода ножем. Његова поћерка Ивана такође је убијена – са 54 убода ножем.

Злочин је у прво вријеме био обавијен велом тајне, а касније, кад су људи почели да причају, појавиле су се изјаве да је Кашиковић био једна од примарних мета Титове службе, моћне УДБЕ, а да је за његово убиство зелено свијетло дала Бијела кућа.

Како тврди Миленија Перишић, продуцент филма о овом убиству, ствари су налик заплету неког трилера:

– У току припрема за званичну посету Јосипа Броза америчком председнику Џимију Картеру 1977. године њих двојица су потписали тајни договор о ликвидацији српских политичких емиграната у САД. То је уједно био и политички налог Удби да ликвидира Драгишу Кашиковића, али су те јунске ноћи у његовом стану убице пробудиле његову поћерку и убили је као нежељеног сведока. Сведоци које смо ми пронашли тврде да је као главни убица осумњичен Богоја Панајотовић, активиста СНО и сарадник Удбе. И да су убици у овом злочину помагали амерички плаћеници из подземља.

Иначе, сумња за ово убиство је недуго после злочина пала на Богоја Панајотовића, конобара поријеклом из Ниша и познаника Драгише Кашиковића. Он је био на сахрани Кашиковића и Иванке, али је после тога нестао. Како тврде упућени, промијенио је физички изглед, добио ново име и презиме и тако постао први Србин заштићена личност у Америци. Све ово је наводно урађено у режији ФБИ.

Иначе, људи који су истраживали ово убиство, наишли су на велики зид ћутања и у БИА и у ФБИ. Речено им је, и на једном и на другом мјесту, да „не постоје подаци о Драгиши Кашиковићу“.