црквени календар

СВЕТА ПЕТКА: Заштитница жена, сиромашних и болесних!

3421
Икона из манастира св. Герасима Јорданског (Света земља)

Српска православна црква и вjерници, 27. октобра, славе празник посвећен Светој Петки – Преподобној мати Параскеви, која је била заштитница жена, сиромашних и болесних

Њен култ његује се вјековима у југоисточној Европи, како код Срба, тако и код Грка, Румуна, Бугара, а поштују је и поједини нехришћански народи на средњем истоку. Према предању, Света Петка је помагала болесне и хранила гладне.

По предању, Света Петка је српског поријекла, и потиче из имућне и побожне породице. Рођена је у Епивату у Тракији, између Силинаврије и Цариграда, крајем 10. или почетком 11. вијека. На иконама је представљена у монашкој одјећи са крстом у руци.

Била је усамљена, много година је провела у пустињи, а према предању, јавио јој се анђео и усмјерио је да шири Христову вјеру. У доба позне старости послушала је глас анђела, оставила пустињу и вратила се у Епиват. Ту је поживјела још двије године у непрестаном посту и молитви.

Преподобну мати Параскеву прославио је њен подвижнички живот у пустињи, али и многобројна чуда које је, како кажу вјеровања, учинила после упокојења, а према ријечима верника, чини их и дан данас.

Након што се, према предању, светитељка у сну јавила неком Георгију и Јефимији, хришћани из Епивата пронашли су њене мошти и пренијели их у храм Светог Петра и Павла. Њене чудотворне мошти преношене су од тада много пута. У Цариград, па у Трново, а онда су опет враћене у Цариград, па одатле у Београд. Сада се њене мошти налазе у румунском граду Јашију, а мали прст на Калемегдану.

На гробу Свете Петке, како каже легенда, догађала су се разна чудеса. Поред њених моштију у Јашију вјерници се највише моле за исцјељења од разних болести, спас од опасности, ратова, сурове смрти.

Народна вјеровања кажу да на данашњи дан не смије да се пере веш, да се шије, да се ради тежак посао, а поготово то не треба да раде жене.

Многи који вјерују у Свету Петку, тврде да се она увијек одазове молитвама, посебно за здравље и срећу породице. Али, кад је неко једном призове у свој дом, она касније долази и непозвана, кад год породицу прети нека несрећа.