ПОТОМЦИ ЧУВЕНОГ НАУЧНИКА ОГОРЧЕНИ ЗБОГ ЛИЦЕМЕРЈА ХРВАТА

Хрвати све Тесле протјерали, а Николу својатају!

2238

Током рата 90-тих, миниран је споменик Тесли у Госпићу, уништена је и биста с његовим ликом која је стајала испред гимназије, опљачкана његова кућа у Смиљану, оскрнављена је црква Светих апостола Петра и Павла у којој је његов отац Милутин служио, а поред које се Никола родио у запрежним колима!

Протјерали су Тесле, а Николу славе ових дана! Република Хрватска је од рођења чувеног научника направила спектакл, иако у Смиљану, родном мјесту једног од највећих умова човјечанства, и селу Радуч, из којег та фамилија потиче, данас нема ниједног живог човјека с тим презименом! Оно мало што их је некада било, отишло је с „Олујом“…

Један од протјераних је и Никола Тесла (54) из села Радуч крај Госпића, одакле и потиче велики научник, с којим је у роду и чије име носи:

– Хрвати су 1991. године упали у село Радуч и прво што су срушили био је споменик Николи Тесли! А данас га славе… Вјероватно су нањушили да би могли неке новце на њему да зараде – огорчено је констатовао рођак најчувенијег Србина, који је 1995. избјегао из Радуча због операције “Олуја”, а данас живи у Великој Моштаници.

О томе да се заиста ради о покушају профитирања на имену великог научника говори и историја. Прије него што је срушен споменик у селу Радуч, припадници фамилије Тесла су муке имали и током Другог свјетског рата. У највећем концентрационом логору Јасеновцу остале су кости девет њихових рођака.

Да овај покушај својатања једног од највећих умова у историји људске врсте неће успјети, сматра и други Никола Тесла (48), машински инжењер из Бора, такође рођак славног научника.

– Он јесте био светски научник, али ово је проблем државе. Мислим да тај покушај присвајања неће успети, пошто је у црквеним књигама уписан као Србин, а тако се и изјашњавао током живота. Наравно, изузетно сам поносан на свог славног претка, што сам из истог племена и што смо фамилија – рекао је Никола Тесла из Бора.

Иначе, током рата у Хрватској миниран је споменик Тесли у Госпићу, уништена је и биста с његовим ликом која је стајала испред гимназије, опљачкана његова кућа у Смиљану, оскрнављена је црква Светих апостола Петра и Павла у којој је његов отац Милутин служио… Али, то очигледно није проблем да Хрватска данас слави његов рођендан.

– Мој чувени имењак, што се мало зна, није ни рођен у Смиљану, већ у запрежним колима! Наиме, када је његов отац, прота Милутин, водио његову мајку, протиницу Ђуку, да се породи, ишли су запрежним колима. Таман што су прошли Грачац и стигли до цркве Светих апостола Петра и Павла у Штикади, протиницу су стрефили трудови. Ту се и породила, у запрежним колима, а Милутин је продужио до Смиљана, где га је уписао у књигу рођених – каже Никола Тесла из Велике Моштанице.