предрасуде свакодневице

Старачки дом није баук

1600
Foto: domstarihbp.me

-Јеси ли чула да је Милијана дала мајку у дом? Срам је било, скинула је с’ грбаче да би она могла да скита!

-Не скита, ради по читав дан. Мајка јој је болесна, боље ће о њој бринути у дому…

-Како да не!…

Пише: Даница Кораћ

Код нашег народа уврежено је мишљење да породице своје старије чланове шаљу у старачке домове да би их ,,скинули са грбаче“, тј. да би их се ослободили и да је то ,,велика срамота”. Неспорно је да постоје такви случајеви али они су у мањини у односу на оне који старе шаљу у домове због њихове добробити.

Начин живота препун турбуленција и радних обавеза, тзв. ,,брзи живот“, који нам је наметнуо 21. вијек, не дозвољава нам да на одговарајући начин бринемо о својим родитељима, бакама и декама али нас не спречава да им приуштимо лијепу и достојанствену старост. То, нажалост, врло често не можемо сами па смо принуђени да бригу о њима препустимо специјализованим лицима у домовима за старе.

Болести које старост доноси са собом (деменција, мождани и срчани удари, слаба покретљивост, итд.) захтијевају сталну медицинску помоћ, као и редовно узимање љекова. Највећа предност старачких домова је управо то, даноноћна медицинска њега коју једна просјечна породица не може да пружи.

Такође, све више старијих лица жели остатак живота да проведе са својом генерацијом и домове посматрају као хотеле гдје за свој новац добијају квалитетан живот који подразумијева бригу о здрављу, исхрани, хигијени, простору, итд. Многобројне активности у домовима (рекреација, вјежбе, друштвене игре, путовања, читање, разговори…) помажу им да побољшају своје психофизичко стање.

Знајући да увијек могу да посјете породицу или да приме посјету исте, старијима не пада толико тешко одвојеност. Много више би осјећали усамљеност да живе сами или у породицама које не обраћају пажњу на њих.

Иако све више расте заинтересованост старијих за боравком у домовима, у Црној Гори још увијек постоје предрасуде ,,шта ће народ да каже“. Међутим, домови више нијесу као што су некад били и данас је живот у њима много квалитетнији те је стога нужно подићи свијест грађана о потреби да се ,,јесен живота“ проведе на најбољи могући начин уз огромну бригу и пажњу.