„Парадокс шимпанзе“, књига професора Стива Питерса, може бити од велике користи и корисницима Фејсбука

Шта морате знати о чопору, прије него ступите на Фејсбук!

1890

Овај текст ће вам помоћи да одговорите на следећа питања: Шта ме то тјера да припадам некој групи? Зашто увијек осјећам потребу да задивим друге? Зашто толико бринем шта други мисле? Кога да елиминишем из свог Чопора?

 Припремила: Данина Николић

Да најприје разјаснимо шта је „парадокс шимпанзе“? Наш ум има у себи “Човjека” и “Шимпанзу”. Шимпанза представља емоције, Човјек представља логику. Многи људи доживљавају непријатности свакодневно, често нијесу задовољни исходом догађаја, а још увијек не разумију да је то што углавном контролу и реакцију над догађајима има Шимпанза. Што значи, углавном дозвољавамо да нам логику преовладају емоције. Циљ ове студије је да Човјек савлада вјештину и буде у стању да одлучи и да ли ће допустити и када ће допустити Шимпанзи да преузима контролу над ситуацијом. Јер, Шимпанза може бити и најбољи пријатељ и највећи непријатељ – а то зависи искључиво од наше способности да је обуздамо и да управљамо њоме, то је “Парадокс Шимпанзе”.

ШТА ЈЕ ЧОПОР?

Чопор представља људе са којима се свакодневно дружите, било у реалном животу или на интернету. Веома је важно имати праве људе у свом Чопору и разумјети какве су посљедице присуства погрешних људи у вашем друштву. Зато је најважније изабрати праве. Ти људи ће вам помагати, његовати вас и развијати, али најважније је да на њих можете рачунати да ће остати уз вас и штитити вас. То не значи да ће они увијек све разумјети, нити да вас никад неће изневјерити. Међутим, када се нађете притјерани уза зид, стаће на вашу страну.

ЗАШТО ЈЕ ШИМПАНЗИ ПОТРЕБАН ЧОПОР?

Без чопора, шимпанза нема много могућности да преживи. Ако припада чопору, многе уши и очи је чувају. Стога је инстинкт који нагони Шимпанзу да се прикључи Чопору заиста веома изражен. То је један од најснажнијих нагона Шимпанзе. Потреба за припадношћу групи толико је моћна да ћемо често поднијети велике жртве да бисмо остали дио групе.

Да бисте остали у чопору, морате се представити као јаки (и увијек задивити друге), морате бити омиљени (што значи да морате свима удовољити) и изнад свега морате обезбиједити високо мишљење других о себи (морате поклањати пажњу њиховом мишљењу).

Последица нагона за Чопором јесте да Шимпанза у Компјутер убацује неколико гремлина. Та увјерења гласе отприлике: „Морам свима да удовољим“, „Морам стално да се доказујем“, „Морам у свему бити успјешан“, „Све је важно“, и тако даље. Ми почињено несвјесно да вјерујемо у те тврдње, а затим и да живимо у складу са њима.

ЗАШТО ЧОВЈЕК ЖЕЛИ ЧОПОР?

Човјек заснива своја увјерења на друштвеним вриједностима. Радо сарађујемо и контактирамо с другима и већина људи жели да изгради друштво које ће се бринути о свима, посебно о најрањивијима. Човјек ужива у друштву пријатеља и према њиам испољава поштовање и саосјећање.

Човјек воли да буде омиљен и да осјети одобравање других, али схвата да се не треба бринути због онога шта други мисле и да се не треба потресати ако остали нијесу срећни, јер је њихова одговорност  да себе усреће, а не наша. Зато Човјек дијели многе Шимпанзине жеље, али из потпуно различитих разлога.

ОБРТ У ПРИЧИ

Човјек представља Шимпанзи друштвене вриједности и увјерења. Човјек та увјерења заснива на томе што живи међу људима, а не међу шимпанзама. Зато Човјек логички разувјерава Шимпанзу и каже јој да не живимо у џунгли него у друштву, и да стога треба да водимо рачуна о свима и да удовољимо свима, јер су сви у нашем Чопору. Шимпанза га тада послуша и прихвата све око себе као чланове Чопора. То има ужасне последице, јер, на жалост, ово није савршен свијет и људи се често не понашају као Људи, већ као Шимпанзе.

Сада је Шимпанза веома рањива јер није себи одабрала прави Чопор. Често ће је нападати и уједати. Шимпанзу је заправо завео Човјек да помисли да мора прихватити све људе у свој чопор. Шимпанза је првобитно била у праву, и требало је да њу послушамо.

У свему томе, потреба нам је равнотежа, јер живимо у друштву и било би неразумно да се не односимо према свима с поштовањем и извјесном људском топлином. Ова равнотежа може се постићи тако што ћете допустити свом Човјеку да по правилу буде љубазан и пријатан према свима. Међутим, прихватите Шимпанзино правило да нису сви за ваш Чопор и не будите присни са свима и тако се заштитите од емоционалног повређивања. За ово послушајте Шимпанзу!

ОБУЗДАВАЊЕ НАГОНА ЧОПОРА

Провјерите имате ли необуздани нагон Чопора. Шимпанзи је потребан коме она може да угоди и који ће јој заузврат пружати утјеху и одобравање. Међутим, ако Шимпанза не препозна ко је ко у њеном Чопору и покушава да удовољи свакоме, нагон Чопора измиче контроли. Зато, ако сте опсједнути мишљу да морате угодити свакоме, ако се увијек трудите да задивите друге и увијек жудите за одобравањем и брините шта ће мислити други, онда је вероватно ваш нагон измакао контроли. У том случају, превреднујте свој Чопор. Одлучите кога да елиминишете, а кога да држите на дистанци. Наравно, добро је бити уљудан и пријатељски расположен према свима.

БИРАЊЕ ЧОПОРА

Ваша Шимпанза тражи јаке личности које могу да учине Чопор безбједним и сигурним. Ако је ваша Шимпанза природни вођа, она ће тражити јаке следбенике. Ако ваша Шимпанза није природни вођа, она ће тражити природног вођу или родитељску фигуру. Зато не чуди што већина Шимпанзи тражи јунаке или омиљене особе.

Ваша Шимпанза ће такође вјероватно тражити утицајне и богате Шимпанзе, јер Шимпанзе које посједују те одлике јачају Чопор и нуде сигурност. Човјек ће такође можда жељети да упозна богате људе, али због неких других ствари, а не због њиховог новца!

Шимпанза бира и на основу изгледа, а често и на основу других површних особина, па и на основу нечијег друштвеног положаја или богатства. Ако упознамо неког кога други веома поштују, коме се диве, наша Шимпанза се неће много двоумити и узимати у обзир какви су људски квалитети те особе. Шимпанза их жели укључити у Чопор превиђајући њихову личност. Када их коначно упознамо, Човјек у нама ће можда помислити: „Можда бих га морао одбацити из Чопора, јер није пријатна особа!“

Будите опрезни када допуштате Шимпанзи да бира чланове Чопора. То што је неко у истом граду као и ви, што има слична искуства или је омиљен и богат, не значи да треба да припада вашем Чопору. Зато је важно схватити кога доводимо у Чопор и зашто – каква је њихова улога?

Човјек има сасвим другачије планове у односу на Шимпанзу. Човјек у нама жели да буде окружен добрим људима који слично мисле, који могу да му пруже пријатељство и осјећај заједништва. Човјек бира на основу важних особина, а то су: интегритет, културно понашање, искреност, несебичност, способност за кајање, позитивно мишљење, смисао за шалу и тако даље.

Ти људи ће нас његовати и помоћи нам да се као људи развијамо, оружајући нам разумијевање и старајући се о нама, и повремено нас суочавајући са ставрношћу кад је ријеч о нашим ставовима и понашању. Такође тражимо поуздане и предвидљиве људе. Када је Човјек предвидљив, то обично значи да добро обуздава свог Шимпанзу, те да су самим тим мале шансе да ће нас напасти. Човјек, дакле, тражи духовну сродност, духовно заједништво и пријатељство.

ПРАВИЛНО И ПОГРЕШНО ТУМАЧЕЊЕ!

Као што видимо, Чопор бирате вас двоје, Човјек и Шимпанза. Човјек поступа на основу логике и тражи људе који се одликују човјечношћу. Насупрот томе, Шимпанза се приликом избора ослања на емоције и тражи људе који посједују прилично површне особине, као што су лијеп изглед и моћ. Стога успостављање равнотеже није лако.

Није мудро доводити у свој Чопор људе који ће вас повриједити, зато вриједи посветити вријеме дефинисању Чопора. Величина Чопора зависиће од тога ко вам је доступан и ко одговара вашим мјерилима. Неким људима је довољно да буду у малом друштву, а други имају врло бројне групе. Број чланова Чопора питање је вашег избира – ту не постоје правила.

Проблем искрсава када Шимпанза одабере неког члана Чопора а Човјек се не сложи с том одлуком, На примјер, Човјек вјероватно неће одабрати непоуздану и себичну особу, али ако је она забавна и веома пријатна у друштву, Шимпанза би се могао везати за њу.

Још једна честа грешка се јавља када Шимпанза одабере чланове Чопора на основу ласкања. Шимпанза је подложна лаксању и слаткорјечивости и лако прима ласкавце у Чопор. Шимпанза тада нуди изговоре у стилу: „Али, он је добар човјек!“, „Ти га не познајеш као ја!“, „Тако ме увијек насмије!“ Морамо се позабавити оваквим погледима свог Шимпанзе и научити га да ојача своје самопоштовање.

Чопори нијесу трајне заједнице. Чланови могу да се искључују и без  ваше воље. Људе који то не схватају често повређује такво напуштање; превладавање свих осјећања и препознавање ко је ко у вашем Чопору, од пресудне је важности.