ИЗМЕЂУ НАУКЕ И ДУХОВНОСТИ

Споља нам је онако какви смо изнутра

2233

Један од кључних момената у разумијевању ефекта пророка Исаије је у древном принципу који нам говори да је свијет око нас огледало нашег погледа на свијет којег смо формирали у складу са нашим ставовима и увјерењима.

Пише: Данина Николић

Како је могуће благословити особу која вам је кроз живот нанијела велику патњу и бол? Зашто Бог не одговара на молитве неких људи без обзира колико дуго Га призивали? Ово су само нека од интригантних питања на која одговара Грег Брејден, аутор популарних књига „Ефекат Исаије“, „Божији код“, „Божанска матрица“, „Спонтано излечење вјером“, „Фрактално вријеме“.

По основном занимању геолог, Грег Брајден је са својим увидима у постојање свијета и појава у њему, показао да кључ наше будућности лежи у мудрости наше прошлости.

Када су 50-их година прошлог вијека пронађени „свици са Мртвог мора“, а касније дато њихово тумачење, сазнали смо да су древни мудраци имали знање о посебном језику који ми данас тек почињемо да схватамо. Овај језик, по Брајдену, може да буде нека врста моста – изгубљена веза између науке и религије.

ДРЕВНИ ПРИНЦИП

У лабораторијама, научници су показали да мора простојати низ посебних услова који омогућавају, на примјер, чудно исцјељење или успостављање мира. Пророк Исаија иде корак даље; он не само да описује могућности, већ са нама дијели и заборављени метод молитве.

Један од кључних момената у разумијевању ефекта пророка Исаије је у древном принципу који нам говори да је свијет око нас огледало нашег погледа на свијет којег смо формирали у складу са нашим ставовима и увјерењима. Наша злоба, завист, мржња, као и љубав, доброта и праштање који су стално присутни у нашој души, одражавају квалитет нашег околног свијета.

Наша клима, све врсте промјена на Земљиној површини, па чак и друштвено-политичке околности живота, са ове тачке гледишта, постају нека врста индикатора – барометар онога какви смо ми изнутра.

Сљедеће одредбе древног принципа нам говоре да, чим промијенимо наше унутрашње гледиште, а самим тим и наше мисли и емоције – ове промјене се у истом тренутку рефлектују у стварном свијету око нас. Заборављени начин молитве, по пророку Исаију, није спољашња манифестација – наша молба Богу, да се догоди једно или друго. Он нам предлаже да изразимо осјећај да то што тражимо већ постоји!

На примјер, кад молимо Бога да завлада мир око нас, Исаија нам предлаже да имамо у души осјећај да је овај мир већ присутан, а како спољашњи свијет огледално рефлектује наш унутрашњи, то омогућава да се догоди чудо мира.

ОТКАЗАНА ОПЕРАЦИЈА

Дакле, на такав, унутрашњи, начин, како истиче Брајден, ми стварамо услове да се мир манифестује споља, у нашем стварном свијету. С тим у вези, он наводи један веома занимљив случај потврде ‘ефекта Исаије’ током масовне молитве са глобалним посљедицама.

Прича је почела 13. новембра 1998. године, у петак, по мајанском календару, на Дан захвалности. Свијет се пробудио тог јутра и сазнао из медија да су преговори између влада САД и Ирака завршени неуспјешно и постало је само питање времена када ће амерички војни авиони носити бомбе за напад на Ирак. Сходно томе, очекивале су се невине цивилне жртве и све остало што иначе води дуготрајном оружаном конфликту између двије државе.

Те ноћи дата је наредба, амерички војни авиони су полетјели из својих база и упутили се ка ирачком ваздушном простору. Према Брајденовим ријечима, војни историчари су, касније, признали да се десила нека мистерија. Догађај се необјашњиво одвијао, јер 30 минута након што су авиони напустили своју базу, добили су наређење без преседана – да откажу операцију! Авионима је наређено да се врате и да не бацају бомбе на ирачку територију.

ДУХОВНА АКЦИЈА

Авиони су, примивши наредбу, полетјели натраг, у своје базе. Те вечери погинуо је један амерички војни пилот, а за историчаре овај догађај је још увијек мистерија. Историчари, како истиче Грег Брајден, нијесу могли знати да се у истом ‘прозору времена’, када су војни авиони већ били у ваздуху, отпочело са масовном молитвом људи широм свијета.

Ова иницијатива је била, практично, испланирана на Интернету мјесецима прије тога, и није имала никакве везе са војним плановима САД у Ираку. Ово није била молитва типа ‘Зауставите бомбардовање и вратите авионе’. Учесници ове колективне ‘духовне акције’ су се у молитви захваљивали Богу зато што је мир на Земљи!

Неколико стотина хиљада људи, како процјењује Браден, учествовало је тога дана у глобалној молитви мира. Из перспективе “ефекта Исаије”, људи су унутар себе створили услове који су дозволили да се чудо мира појави на земљи.

Многи скептици ће рећи: Па, то је само случајност! И Брајден као научник, склон је да се сложи са њима, али уз закључак да је корелација између два описана догађаја веома висока: глобална молитва људи и спољашња манифестација њиховог унутрашњег стања. А колико је тек сличних случајева за које не знамо!?