ЦРВЕНИ РУЖ КРОЗ ИСТОРИЈУ

Симбол сексепила

2752

Жене признају да је црвени кармин више од обичне шминке и да им он даје моћ, самопоуздање и представља тајно оружје за освајање мушкараца. 

Пише: Данина Николић

Многи мушкарци тврде да не постоји еротичнији моменат од оног кад жена наноси црвени руж на своје усне. Црвени руж је симбол женствености и сексепила. Међутим, није увијек било тако. Он је кроз историју мијењао своју симболику па је чак у неким земљама био и забрањен. Оне које су га користиле су сматране женама сумњивог морала. Данас је немогуће замислити живот већине жена без црвеног ружа јер је он постао њихов заштитни знак.

Ријеч руж потиче од француске ријечи rouge, што значи црвено. Све до друге половине 20. вијека руж се израђивао само у црвеној боји. Његова историја почиње у Месопотамији. Након тога, појављује се и у Египту гдје се прављење кармина претвара у умјетност коју је највише његовала Клеопатра.

ПОХОТНА ЗАВОДНИЦА

Клеопатра је једна од најмоћнијих жена у историји иако је многи сматрају блудницом, женом ниског морала. Многе књиге из тог времена су приказивале Клеопатрин лик са јарко црвеним уснама па се она сматра првом женом чији је заштитни знак био црвени руж. Постоје записи да су за Клеопатру правили кармин од дробљених мрава и буба, који су богати природним црвенилом, а за сјај су додавали бљештаву супстанцу из рибљих љуски. Такође, користили су алге и полудраго камење.

Током златне ере исламске цивилизације андалузијски козметичар Абу ал Касим је направио кармин у чврстом стању који је био парфимисан и обликован у посебним калупима. У средњовјековној Европи кармин је био забрањен од стране Цркве јер су сматрали да је симбол жена сумњивог морала. Праву популарност, кармин је доживио у 16. вијеку, у Енглеској, захваљујући краљици Елизабети Првој, која је започела тренд бијелих лица са изразито црвеним уснама.

Сматра се да су глумице најзаслужније за популаризацију тренда црвених усана. Тако је у 19. вијеку, француска глумица Сара Бернар, потенцирала црвени кармин у јавности, а посебан шарм му је дала Мерилин Монро која је опчинила свијет својом појавом. Остала је позната реченица Елизабет Тејлор ,,Сипај пиће, стави кармин и сабери се“, што показује значај који је придавала овом детаљу.

ТАЈНО ОРУЖЈЕ ЗА ОСВАЈАЊЕ МУШКАРАЦА

Некад је црвени кармин био симбол статуса јер су га носиле само краљице и филмске диве, а данас је доступан свима и даје женама посебну сензуалност. Постоји занимљив примјер забиљежен у историји породичног права када је један Енглез затражио развод од своје супруге јер га је завела црвеним кармином и тако довела у заблуду лажном љепотом.

Жене признају да је црвени кармин више од обичне шминке и да им он даје моћ, самопоуздање и представља тајно оружје за освајање мушкараца. Истраживања показију да су жене са црвеним кармином много успјешније у освајању мушкараца па тако већина њих наноси овај руж приликом љубавних и пословних састанака, а неке и за тражење повишице код директора. То потврђује теорију да мушкарци нијесу имуни на црвене усне.