Научно истраживање о сексу

Серија оргазама!

4239

Стручњаци су утврдили да вишеструки оргазми нијесу својствени само женама и да у њиховим чарима могу уживати и мушкарци

Пише: Данина Николић

Иако модерна истраживања показују како мушкарци и жене у једнакој мјери воле и желе секс, неке разлике између полова у погледу секса ипак постоје – макар се сводиле на оне биолошке.

Прва значајна разлика је вријеме постизања оргазма – које за преко 80 посто жена у просјеку износи барем 10-ак минута секса, док већина мушкараца може бити „готова“ кроз минут до два сношаја.

Научна истраживања су вишекратно показала како су жене с друге стране ипак „благословене“ чињеницом да могу доживјети вишеструке оргазме – било да су они заредани или с малим прекидима између њих. Највећи забиљежени број оргазама у лабораторијским условима износи 134, а доживјела их је жена у 30-им годинама која се притом самозадовољавала.

Чињеница да је тај број оргазама у спаваћој соби и с партнером знатно мањи, али нема препрека да он не буде двоцифрен.

Јесу ли оргазми код мушкараца заправо „једном и готово“ феномени, или их и мушкарци могу доживјети више? Тим се питањем позабавила др. Ава Кадвел, сексолог и аутор бројних књига о сексу.

– Мушкарци могу доживјети вишеструке оргазме и то није тако ријетко како се чини. Но, за то је кључно знати (и осјећати) разлику између ејакулације и оргазма – каже Кадвел.

Она објашњава како је оргазам дио сексуалног искуства које се догађа између двије до седам секунди прије ејакулације. Комбинује повећану осјетљивост цијелог тијела, убрзавање дисања и навирање крви и разних осјећаја од скротума до пениса.

– Ејакулација је посљедњи корак стимулације и укључује отпуштање сјемена, као и неуротрансмитера који ће послати тијело у мод „одмора и опуштања“. Након уласка у то, мушкарац је незаинтересован за секс – барем неко вријеме. Мушкарци који одлажу врхунац, односно развили су технике спрјечавања ејакулације, могу доживјети оргазам без избацивања сперме.

Иако није сигурно колико тачно мушкарци могу доживјети оргазама прије него ејакулирају, сексуална студија Мастерс и Џонсон пронашла је мушкарца који може постићи три оргазма у десет минута.

Која је његова тајна? Одлично увјежбани здјелични мишићи, исти они који су одговорни за заустављање млаза урина, објашњава Кадвел.