научници потврдили

Секс нас чини срећнима!

2526

Колико год угодан, оргазам није разлог због којег секс дугорочно добро дјелује на људе

Пише: Данина Николић

Велики број истраживања повезао је учесталост секса са већом срећом појединца, а једна студија је чак и ту врсту среће успјела да преточи у новац. Наиме, по њој се секс једном недељно упоређује са истим нивоом задовољства коју би добили да на годишњем нивоу зарађујемо четвртину новца више.

Питање да ли нас секс чини срећнима дјелује као реторичко али чињеница је како бројне активности у којима уживамо немају тако дуготрајан учинак на срећу човјека попут секса. С друге стране, алтернативно објашњење тог феномена је да се и више сексамо кад смо срећнији, па је тешко одредити је ли у том случају секс „кокошка или јаје“.

У серији истраживања објављеном у билтену Личност и друштвена психологија, канадски и швајцарски психолози погледали су мало даље од тренутног благостања које нам секс доноси па су открили нешто врло занимљиво.

Као главни разлог због којег секс дугорочно позитивно утиче на однос и срећу је због мажења повезаног с њиме и других начина изражавања њежности, а не самог постизања оргазма. То се не односи само на вријеме самог чина, већ и сатима прије и послије.

– Љубав је само механизам чији је циљ да нас неко назове драги/а или љубави након секса – написао је психолог Џулијан Барнс.

Ипак, битно је да те ријечи долазе од партнера којег сами цијенимо и волимо па су тада потврда нашег доброг љубавног одабира. Што више секса, то боље – због чешћег изражавања пожељности партнеру, а људима је највећи афродизијак чињеница да их жели неко кога они сами желе.

До оргазма људи лако долазе и сами, но њежност и потврду је теже сам себи пружити.

Презапосленост, стрес и умор узрокују већу потребу за њежним љубавним додирима, а чак двије трећине људи у стабилним везама жели више мажења. Иако трећина њих признаје како могу данима нормално да живе, а да нису ни дотакнули свог партнера, троје од петеро њих вољело би више се љубити и мазити с партнером, показало је истраживање.

Око 80 одсто људи сматра како је физички контакт врло важан елемент у вези, а након тога се осјећају привлачније и љепше. Учесталост мажења и „случајних“ додира значајнији је показатељ стабилности односа, од податка колико пар често води љубав, открила је недавна студија Кинсеy института у САД-у. Исто тако, често се потцјењује колико је мажење важно мушкарцима и наглашава њихова усмјереност на секс, објаснили су истраживачи.