УКИДА СЕ ЈЕДИНСТВЕНА ЗАБРАНА У СВИЈЕТУ

Саудијке ће смjети да возе, али уз дозволу мужа!

1407

У Ријаду је ових дана саопштено да ће до идућег љета краљ Салман поништити закон, јединствен у свијету, којим је женама забрањено да возе аутомобил. Али, контрола кретања жена и даље ће остати у мушким рукама. Да би сјела за волан, мора прво да добије дозволу од свог мужа, или, ако није удата, од старатеља – мушког члана породице који у њено име одлучује у свим важнијим питањима.

Укидањем забране вожње женама, Саудијска Арабија ће више ангажовати женску радну снагу, чиме ће се смањити потреба за странцима који су преплавили ову земљу. Такође, 8,8 милијарди долара, колико иде на плате шофера, остајаће у земљи, пошто су ти возачи махом странци. То ће ојачати саудијске резерве валуте, у прави час, јер су због пада цијене нафте, последњих година резерве трошене таквим темпом да ни спаљивањем не би брже нестајале.

Економски аналитичари коментаришу да Саудијска Арабија креће путем неолиберализма и тржишног пословања. Одбацивање националне зависности од једног ресурса, нафте, што принц Мухамед такође смјера, олабавиће стисак државе, као природоног монополисте, над појединцима и постепено помоћи јачање људских права.