егзорцизам се практикује и у српској православној цркви

ПРОТОЈЕРЕЈ ШЋЕПАНОВИЋ: Истјерујем ђаволе уз Митрополитов благослов!

2973

“Као православни свештеник у последњих 10 година сам се сретао са људима који су били опсједнути демонима – злим подстанарима људске душе. Можда сам и сам сумњао да такве појаве постоје, док се нисам лично увјерио”, каже протојереј Предраг Шћепановић.

Шћепановић наводи да се највише егзорцизама обавља у Острогу, као и да због велике потребе и бројних случајева посједнутости сваки свештеник има благослов од митрополита Амфилохија да истјерује демоне.

“По благослову Митрополита, сваки свештеник је у обавези да изађе у сусрет унесрећеним особама које муче ђаволи-демони. Манастир Острог, као нашу највећу светињу, највише посјећују овакве особе”, поручио је Шћепановић.

Он истиче да људи који долазе да се над њима изврши егзорцизам долазе обично из крајева гдје се практикује нека врста магије, као што је рецимо случај на југу Србије са чувеном “влашком магијом”.

“Моје је искуство да зли духови улазе у душу човјека који их је својим животом и дјелом и призвао – неко ко је гатао и врачао своме ближњем, ко је желио и чинио зло другом – просто се јавља као бумеранг, враћа се зло ономе који га је упутио другом. Раније су то биле особе из Србије, Босне, Турске, данас их има из Подгорице, Никшића, Пљеваља, Берана”, казао је Шћепановић.

Он истиче да је у доста случајева обаваљо егзорцизме, односно читао посебне молитве које се користе за те прилике, а на питање како се понашају кад их доведу на егзорцизам, он наводи:

“Особе које су запосједнуте, из себе емитују разноразне крике и нељудске гласове који нијесу својствене људима, завијају као вуци, што заиста изазива једну врсту нелагодности, на првом мјесту сажаљење. Када читамо посебну молитву за егзорцизам, као што је молитава Светог Василија Великог,  код опсједнутих то изазива страховит отпор и агресију. Међутим, након тога особе су мирне као јагањци. Даље их упућујемо на пост сриједом и петком и четири велика годишња поста, недјељни одлазак на Свету Литургију, исповиједање и учешће у животу Цркве.”

Протојереј Шћпановић истиче да треба разликовати тешка психичка обољења од опсједнутости:

“Ријеч психа значи душа и психичка обољења су обољења душе. Особа је окренута ка себи, затворена у свој проблем, има претјерану бригу за себе и своје ближње и та комбинација бриге и мисли рађа депресију и друге психичке болести. Ђавоимани су много агресивнији, и сами несвјесни демонске и деструктивне силе која их чини насилним. Они хуле на крст и иконе, понекад физички нападну свештено лице, из себе говоре другачијим гласовима, воде дијалог са светитељем, свађају се са њиме.”

(www.standard.co.me)