поглед с истока

Промотејевски огањ митрополита Амфилохија

5197

Као што је Прометеј покупио ватру са Сунца да би помогао људском роду, тако је митрополит Амфилохије покупио свјетлост из Светог писма и њоме покушава да нам освијетли пут којим треба да идемо. Но, то изазива бијес код црногорских и србијанских безбожника…

 Пише: Донко Ракочевић

 По легенди, мудри Прометеј се винуо ка небу и са  дугачком стабљиком џиновског сунцокрета успио да дотакне Сунце; стабљика се упалила и Прометеј с њом је сишао на земљу показавши људима највеће добро – ватру. Тако је настало Промотејев огањ, а означава „неугасиву тежњу за постигнућем високих циљева“. А ријеч прометејство – добила је значење: „борба против силе и неправде, улога лучоноше, светлоноше, првоборца за неку спасоносну идеју“.

Као што је Прометеј покупио ватру са Сунца да би помогао људском роду, тако је и митрополит Амфилохије, како и приличи мјесту на којем сједи (на столици светог Петра Цетињскога), покупио свјетлост из Новог Завјета и Светог Предања и Његошеве Луче Микрокозме, и њоме покушава да нам, у овој помрчини новог свјетског поретка, освијетли пут којим треба да идемо.

И баш као што је Прометеј испаштао због своје помоћи људском роду, тако се и свака Митрополитова ријеч дочекује на нож од стране црногорских и србијанских безбожника.

Није проблем НАТО бомбардовање, већ је проблем што Митрополит западну војну алијансу сматра злочиначком.

Већ традиционално парадирање припадника ЛГБТ популације нашим градовима, као да су народни хероји и ослободиоци, сасвим је ОК, проблем је што то Митрополита подсјећа на Содому и Гомору.

Није проблем што наталитет драстично пада, и што нас ускоро неће бити ни за под једну шљиву, већ је проблем што Митрополит осуђује абортус као убиство тек створене дјеце.

Србијански министар Александар Вулин је, реагујући на нове нападе Амфилохија Радовића, који је оптужио Вучића да се бори за власт а не за српски народ и Косово, нагласио да владика проклиње Вучића не за оно што је урадио већ за оно што он мисли да ће Вучић урадити.

“Када је Црна Гора признала јединствено и цјеловито Косово, Амфилохије Радовић није бацио клетву на Мила Ђукановића, није га проклео ни за рушење заједнице са братском Србијом, није му рекао ни једну тешку ријеч када је Црна Гора постала чланица НАТО савеза”, критиковао је Вулин.

Ријетко користим „тешке“ ријечи, не желећи да повриједим достојанство ниједног човјека, али у овом случају је тешко избјећи ријеч – ЛАЖ. Нико, ама баш нико, није се толико борио за очување Косова и Метохије, као и против учлањења у НАТО, као митрополит Амфилохије, и то жестоко критикујући црногорски режим због издајничког односа према овим питањима.

Вулин је још нагласио да је Вучић посљедњи самостални државник на Балкану, а Србија самостална земља: “Ако је то за клетву, онда је јасно зашто Ђукановић не мора да страхује од проклетства. Вучић је окупио све Србе на Балкану, па и оне из Црне Горе. Одговор Ђукановића се очекивао али није се очекивало да ће Амфилохије Радовић потписати Милову поруку”, закључио је Вулин.

Вучић је, истина, окупио представнике свих Срба у региону, али да би их конролисао новцем којим им дијели, и амортизовао њихове реакције на скорашње признање независног Косова, као и да би ћутали на ове памфлете његових кербера.

Уосталом, зашто би Вучић окупљао све Србе у региону, када се он залаже против српских традиција, прије свега Косовског завјета, који је основ нашег идентитета! Мотив његов је јасан – протјерати Исуса Христа, Светог Саву и цара Лазара из наших срца, а успоставити вриједности западних друштава којима је једини бог – новац!

И што је најважније, признање тзв.Косова од стране званичне Србије имаће пуно теже последице, него оно црногорско, мада је и оно свакако срамно и за сваку осуду!