ДУХОВНЕ ЛЕКЦИЈЕ

Муж је господар жениног тијела! И обратно…

2079

У Васкршњој посланици, Српска православна црква је позвала своју духовну децу да поштују и чувају светињу брака, јер је он, поручују, темељ здраве и неразориве породице.

Свједоци смо, истиче се, свеопштег отуђења и раздора, најпре у самој породици, гдје је заједница међу супружницима све нестабилнија, а међусобно непоштовање родитељâ оставља неизбрисиву рану на дечјим душама.

„Не можемо тражити своја права угрожавајући туђа. Заборављамо да је неопходно поштовати себе и светињу свога тела које је храм Духа Светога, како бисмо могли наћи праву меру свега пролазног, поштовати ближњег, његову слободу, светињу општег и заједничког добра, као и личних потреба.“

„Чувајте у љубави тајну живота коју је осветио сам Бог. Искрена верност и узајамно праштање нека красе сваку нашу породицу која је домаћа Црква“, поручено је у Посланици.

А ми смо прелистали Нови завјет, да видимо шта тамо пише на ову тему. У Првој посланици апостола Павла Коринћанима имамо неколико занимљивих заповијести који се тичу односа супружника:

-Муж нека указује жени дужну љубав, тако и жена мужу (7-3)

-Жена није господар од својега тијела, него муж; тако и муж није господар од свога тијела, него жена (7-4)

-Не забрањујте се једно другоме, сем по договору привремено, да би се предали посту и молитви, па опет да се састанете, да вас сатана не искушава вашим неуздржањем (7-5)