симпозијум у Перуђи

По сексу се дан познаје

3351

Јутро је најидеалније вријеме за вођење љубави. Тада смо највише опуштени и маштовити, а црвени бан – најразузданији. Јутарњи секс има дубоки однос с несвјесним дијелом наше психе, који је најживљи за вријеме сна

Пише: Данина Николић

Јутарњи секс у кревету у људској врсти је непотребно проријеђен, тако да ми, који се називамо антропоидима, за разлику од већине примата, али и других животиња, ујутру устајемо без имало обзира према свом биолошком ритму.

Тако кажу статистике и анкете, али не и свјетски психолози, психијатри и сексолози. Они тврде да је јутро најидеалнији дио дана за вођење љубави, да је тада секс најжилавији и најживахнији, да нам је машта ујутро најослобођенија, а црвени бан најнеобузданији.

На недавном свјетском савјетовању о сексу и његовој вези с храном, Паола Николини, професорица психологије из Перуђе, рекла је и ово: ,,Ритам модерног живота, сваког јутра нас катапултура из кревета директно на радно мјесто, гдје стижемо напети, и почетни стрес преносимо на остатак дана.

Оптерећени јутарњим фрустрацијама, ни не сјетимо се да смо главну грешку починили већ у тренутку буђења. Јутро је идеално вријеме у којем за себе и партнера требамо одвојити највише слободног времена“.

Некада је буђење био ритуал који је припадао дворском протоколу барем онолико колико и сједнице парламента. Данас то више није тако, па се људи буде усамљени и шутљиви, те се попут уротника ишуњавају из кућа, тупо гледајући испред себе возе се аутобусима и аутомобилима, поспани и нервозни броје минуте наводног кашњења на посао.

Вечерњи секс, тврде научници, све више постаје навика, нешто аутоматско, оно што оба партнера знају да се наизбјежно мора догодити, нешто што је све мање ужитак, а све више чисто пражњење напетости, до досаде уходана активност у којој нема превише њежности ни према партнеру ни према себи самом.

За разлику од ове црне слике уобичајене човјекове обавезе, јутарњи секс је ствар слободног избора, у њему, кажу сексолози, има нешто од преступа, у њему има много изненађења, опуштености, маште, рафинираности, свјежине и оригиналности. Јер, јутарњи секс има дубоки однос с несвјесним дијелом наше психе, који је најживљи за вријеме сна и који је најскривенији док смо будни и ми и партнер.

Јутарњи секс је наставак ноћи, наставак сна, и ако ствари тако доживљавају мајмуни, коњи, краве и носорози, пингвини и кондори, због чега не бисмо и ми.

Сјетите се колико сте пута имали лијепе еротске снове у којима вам је ваш партнер изгледао много идеалнијим него што јесте. Такав осјећај ћете имати и ако га јутром изазовете на љубав. Јер, он је увече већ уморан и нервозан, исцијеђена крпа која не може да се опусти и у потпуности преда љубавним чаролијама.

Све је то врло озбиљна прича у којој није случајно да припадници такозваних примитивних народа управо у тренуцима буђења доживљавају стања највеће њежности, побуђују код партнера најслађу сексуалну узбуђеност и љубав. Тако је било и код наших предака.

У јутањим креветима нијесу се само догодили неки од најљепших љубавних сусрета, него је компонована најбоља музика, написане најеротичније пјесме и приче, формулисани најзначајнији закони, попут оног Ајнштајновог. Само је у јутарњем кревету, као наставак сна, могла настајати модерна умјетност, модерна физика и модерна еротика.

Али умјетност буђења није увијек у људским рукама. Јутарња ерекција само је једно од средстава које је мушком дијелу људске врсте с неба даровано као природни сат, као непогрешиви и једном навијени будилник.

Некад су људе будиле домаће животиње и тај је обичај и данас развијен у срединама гдје нема црквених звона, телефона и електричних сатова. У народним пјесмама, пијетла  су упоређивали са јутарњим ерекцијама, а први називи мушког полног органа познати у старијој литератури – украли су му име.

Све у свему, најљепши дио дана, људска врста је неодговорно претворила у терор. Умјесто да се по јутру дан познаје, дан се у јутру унижава и своди на бесмислену химну раду и трци са временом.

Управо због тога данас је више него потребно истицати важност хуманог буђења, те хармоничног креветског уживања у храни и сексу. У знаку ових идеја протицао је симпозијум ,,о доручку и сексу“ у Перуђи.