духовне лекције

Пет мудрих и пет лудих дјевојака

974

„Пет од њих бијаху мудре, а пет луде. И луде узеше лампе своје, али не узеше и уља.“ (Матеј, 25; 2; 3)

Ово је парабола из Библије о мудрим и будалстим дјевојкама. Ова парбола нас учи да истинска молитва подразумијева припрему. Исус Христос је рекао: „И све што затражите у молитви, вјерујући, добићете“ (Матеј 21; 22). У овој параболи Он показује да само они који се припреме за своје добро (показујући тиме активну вјеру) доводе до његовог остварења.

Можемо да парафразирамо свете списе и кaжемо: Када се за нешто молиш, вјеруј да то већ имаш. Када се молиш, делај као да си то већ примио. Никада не говорите о немаштини и ограничењима, јер ће вас „ваше ријечи осудити“.

Удружујете се са оним што примјећујете, а ако увијек примјећујете неуспјех и тешкоће, удружићете се са неуспјехом и тешкоћама. Морате створити навику да живите у четвртој димензији, у „Свијету Чудесног“. То је свијет у коме не судите на основу изгледа. Ако се приперемате за нешто чега се плашите или што не желите, то почињете да привлачите.

Давид је рекао: „Оно чега сам се плашио, сустигло ме је.“ Чујемо како људи говоре: „Морам да одвајам новац на страну у случају да се разболим.“ Они се смишљено припремају да буду болесни. Или „Штедим за црне дане“. Црни дани ће онда засигурно доћи. Свакога дана морате да првите изборе – хоћете ли да будете мудри или будаласти? Хоћете ли да се припремате за своје добро? Хоћете ли се окренути вјери? Или ћете служти сумњи и страху, не доносећи нимало уља за своју лампу?

Сваки догађај у вашем животу је кристализована идеја. Нешто што сте призвали било страхом или вјером. Нешто за шта сте се припремали. Зато будимо мудри и понесимо уље за своје лампе, па ћемо, када то будемо најмање очекивали, побрати плодове своје вјере.