интервју

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Српкиње су дужне да рађају!

2151

Дужни смо да обновимо наш народ и да препоручимо матерама да рађају децу по Божјем благослову, и да на тај начин останемо у историји, иако смо пострадали

Екипа „Ало!“ прошетала је јуче, са патријархом српским Иринејом, Сајмом књига, који он не пропушта, а осим о књигама, патријарх је са новинарима овог београдског дневног листа подијелио мишљење о томе шта Срби треба да раде и како да се понашају у будућности, како не би изгубили душу и како би опстали као народ.

„Мука је жива што постоји много лепих књига, а ја врло мало времена имам, па само могу да их прелистам. Младима поручујем да је књига стварно најбољи пријатељ. Нарочито добра књига. Јер, као што постоје рђави другови, тако постоје и рђаве књиге. Хвала Богу, има пуно добрих књига, корисних, паметних, о чему свједочи Сајам који редовно посјећујем“, каже патријарх Иринеј.

Након што је присуствовао промоцији пројекта „Вушу нису убили“, који се састоји од књиге и документарног филма о страдању српских цивила у БиХ у 20. вијеку, патријарх Иринеј је имао јасну поруку, а то је да крв и страдања у ратовима треба да буду сјеме напег нараштаја.

„Дужни смо да обновимо наш народ и да препоручимо матерама да рађају децу по Божјем благослову, и да на тај начин останемо у историји, иако смо пострадали. Тешко је набројати сва страдања Срба у Босни, Херцеговини, Лици, Далмацији, гдје су нестајала цијела села“ – рекао је патријарх и навео да се недавно у Шибенику није суздржао да каже своје мишљење о томе.

„Нисам могао да не кажем да је СПЦ чекала годинама извињење римокатолика и да га никад нисмо чули и да га вероватно нећемо ни чути. А многе идеје и даље су живе и то је трагедија и наша и њихова. Народ који ствара историју на злочинима, крви других народа, он нема будућности.

Од нас се очекује да не изгубимо душу, ако смо изгубили многа тела, морамо сачувати душу. Да не чинимо оно што непријатељ жели да чинимо. Волимо своју отаџбину, где год живе Срби, то је Србија, па било да су у Босни, у Црној Гори или на другим местима.

Браћи из Републике Српске кажем – чувајте Републику Српску и оног који данас води народ Српске, то је једини начин да српство опстане“, завршио је патријарх.