духовне лекције

Патња нас ослобађа!

2600

„Није ли требало да Христос то претрпи, и да уђе у славу своју?“ Лк. 24,26

Размислите о некој болној епизоди у свом животу. За колико таквих искустава данас треба да будете захвални, јер сте се помоћу њих промијенили набоље и сазрели!

Овде је ријеч о незаобилазној истини коју многи никада не открију. Радосне ствари у животу чине нам живот угодним, али не воде нас ка откривању самих себе, ка развоју и слободи. Та привилегија резервисана је за ствари, особе и ситуације које нам наносе патњу. Сваки болан случај носи у себи клицу развоја и ослобађања.

У свјетлости ове истине, претресите проживљени дио живота и присјетите се епизода које вам нису остале у пријатној успомени, па покушајте да откријете могућност развоја скривену у њима, о чему ништа нисте знали, и зато вам никакво добро није донијело.

Присјетите се сада неког скорашњег догађаја који вам је нанио патњу, који је оставио негативан траг у вама. Ко год да је оставио тај траг у вама, био је ваш учитељ, јер вам је открио скривене одаје у вама, за које можда нисте ни знали. И све се то претворило у позив, изазов да упознате сами себе – позив да сазрете ка животу и слободи.