СКИДАЊЕ ПРАШИНЕ

Партизани пуцали Христу у чело!

9197

Фреска на своду дворске капеле Светог Андреја у Београду, са рупом од метка на челу Исуса Христоса, и данас свједочи о комунистичком дивљаштву и природи дјела „црвених револуционара“

Партизани су по уласку у Београд крајем 1944. године, заузели и краљевски комплекс дворова на Дедињу, и том приликом пуцали у Исуса Христоса. Фреска на своду дворске капеле Светог Андреја Првозваног са рупом од метка на челу Исуса Христоса и данас свједочи о комунистичком дивљаштву и природи дјела „црвених револуционара“.

О том вандалском чину, Драгомир Ацовић, председавајући Крунског савјета, каже:

„Улазак партизана у Краљевски двор на Дедињу био је прилика да се искаже идеолошки став и мржња према Богу. Тај примитивни атеизам и примитивна партијска страст није подразумевала да је циљ борбе против окупатора ослобођење, него револуција.“

Партизани своју мржњу према религији нијесу испољили само у двору Карађорђевића. Ацовић наводи да је и формирање прве партизанске болнице у задужбини на Опленцу било праћено изношењем икона и „вежбањем у гађању тих икона“.

„Једна племенита иницијатива да се оформи болница је оскрвављена, повређена и увређена самом чињеницом да је то био повод за манифестовање неограниченог вандализма“, каже Ацовић.

Тито је, када је заузео дворски комплекс, капелу претворио у оставу за четке, метле и крпе за прање.

„У двору су, између осталог, уклоњени сви амблеми, грбови и симболи који су подсећали да је ту боравио неко други, пре него што се Тито уселио“, каже Ацовић. „У двору нигде више нема круне, грба нити иницијала, а премазани су чак и у подрумским просторијама. Када су партизани ушли у двор, они су улазак хтели да овере, а то су урадили тако што су у један стуб угребали петокраку и офарбали је у црвено“, каже Ацовић.

У фреску пуцао Марко Месић!

Како смо раније писали, више историчара тврди да је у фреску Исуса Христоса у дворској капели Карађорђевића, пуцао Марко Месић (стриц Стјепана Месића), припадник 1. југословенске бригаде, који је претходно био официр 360. усташке пуковнике која је на страни Њемаца ратовала под Стаљинградом. Одликован је и од Њемаца, и од Павелића и од Јосипа Броза.

Марко Месић (десно) са њемачким официрима на Источном фронту