НА ДАНАШЊИ ДАН ЗБИО СЕ НАЈТРАГИЧНИЈИ ДОГАЂАЈ У ИСТОРИЈИ СПЦ

Папа је кривац за спаљивање моштију Светог Саве!

2310

Као непосредни повод за спаљивање моштију првог архиепископа српског, Турцима је послужио устанак Срба 1594. године.  На тај устанак Србе је наговорио папа Клемент Осми, обећавши материјалну и војну помоћ, а потом је условио претходним одрицањем од источне шизме

Пише: Донко Ракочевић

Посмртни остаци Светог Саве, једног од највећих српских светитеља, првог архиепископа СПЦ, биле су сахрањене у манастиру Милешева. Међутим, након једног устанка Срба против Турака, тадашњи Синан-паша је рекао да се мошти пребаце у Београд и тамо спале, за казну. То је и учињено, на данашњи дан, 1594. године. На мјесту на којем је данас храм Светог Саве на Врачару десило се то спаљивање. Синан је хтео да спали кости на што височијој коти у граду, како би што више грађана могло да види ломачу и затраши их, и управо је то мјесто било центар свега, одакле се све могло видјети.

Прича о спаљивање моштију Светог Саве, најтрагичнијем догађају из историје Српске православне цркве, могла би бити поучна за многе, а посебно за српске политичаре и црквене великодостојнике. „Латини, преко својих мисионара који се растрчаше Балканом, побудише велике наде код православних да ће се ослободити турског јарма. На обећање западних хришћана, иза којих, међутим, није стајала стварна спремност на дјеловање и која бијаху усмјерена највише на то да пропуте пут римскоме папи на вјековне просторе православља на сјеверозападном Балкану, Срби се најзад одазваше и подигоше војне устанке“, пише св. Јустин Ћелијски.

Под заставом са ликом Светог Саве, својом невеликом снагом устадоше на оружје Срби у Банату, Херцеговини, Метохији, Кучима, Скадру, и тако се увукоше у 12-годишњи аустријско-турски рат, чију ће највећу цијену сами платити. Стравична одмазда Турака сручи се на Србе због савезништва са турским непријатељима.

Српски патријарх Јован (Кантул) и херцеговачки митрополит Висарион, ступају у преписку са Римом, Млецима и Аустријом. У свом одговору на вапајну молбу православних јерараха, папа Клемент Осми „отворено услови материјалну и војну помоћ побуњеним православцима, претходним одрицањем од источне шизме“ и признавањем врховне власти римског папе.

„Претјерано повјерење са којим наступаше према Риму, дјеловању митрополита Висариона, давало је више политичку него ли пастирску обојеност. И тако се, преко њега, у Херцеговини, некада у цјелини православној, насади неосјетно противцрквена идеја уније, која ће многе православне српске душе гурнути у загрљај папски и, онда, временом, етнички преименовати у Хрвате“, записао је св. Јустин.

МОЛИТВА

Данас, на дан спаљивања моштију Светог Саве, помолите се свецу овим ријчима:

Велики украсе међу Светитељима, Богомудри оце Саво, молимо ти се, ми, слуге твоје, и припадајући вапијемо ти: не остави децу своју, оче, него свагда буди с нама, као што си обећао, да те и ми по дужности славимо, да те величамо, да прослављамо величину и силу твоју, и да ти принесемо достојну песму, кличући и говорећи: тебе величамо, Светитељу, тебе славимо, Светилниче, теби се клањамо, оче Саво, моли, молимо ти се, да се спасу они који славе Свети Спомен твој. АМИН.”