скидање прашине

Најпрљавија политичка кампања у историји (ФОТО)

2110

Ових дана, а и пред сваке изборе, свједоци смо прљаве кампање коју спроводе политички конкуренти. Увијек нам се чини да је “ово најпрљавија кампања досад“. Међутим, прљаву кампању није изњедрило савремено друштво већ она вуче коријене из далеке историје. Једна од најпрљавијих кампања у историји била је она уперена против Марије Антоанете

Пише: Милош Андрић

Марија Антоанета (1755-1793) била је ћерка царице Марије Терезије, жена Луја XVI. Брак 14-годишње Марије Антоанете и 15-годишњег Луја XVI, унука француског краља, склопљен је 16. маја 1770. године. То је било спајање двије највеће европске породице Хабзбурга и Бурбона.

По доласку у Париз, 1773. године Марија Антоанета је примљена са великим симпатијама од грађана престонице. Ипак, после неког времена постала је синоним за расипништво што је изазвало велико незадовољство у народу који ју је оптуживао за финансијску кризу државе. Првих година Француске револуције тражила је помоћ Аустрије за њено гушење. Ухапшена је 1792. године после неуспјешног бјекства са краљем у Белгију и оптужена за издају, па јој је одрубљена глава.

Марија Антоанета је имала пуно непријатеља, а врло мали утицај на политичке одлуке Луја XVI. Оптуживали су је да је велика расипница, да има гомилу љубавника међу којима је и млађи брат њеног супруга, да је шуровала са Аустријом и још много тога. У намјери да је исмије и понизи, таблоид Libelle објавио је низ илустрација као политичку пропаганду, које приказују Марију Антоанету као неморалну особу. Историчари се слажу да је ово најпрљавија политичка пропаганда у историји. Погледајте и зашто.

На овој илустрацији Марија Антоанета је приказана са Маркизом де Лафајетом, који је имао блиске везе са Аустријанцима. А Марија је дакле била – ,,аустријска кучка“. Ово је била веома озбиљна увреда за једну Францускињу.

Марија је често представљана у лезбијским сценама. Обично да другим припадницама аристократије. У овом случају је са принцезом Полигном.

На овој илустрацији се види како Марија Антоанета одбија свог супруга, краља Луја XVI. Нијесу имали дјеце седам година, а причало се да је то због краљевог проблема са потентношћу.

Илустрација приказује Марију Антоанету са краљевим млађим братом док их краљ крушом посматра.